2024. május 27., Hella

Mindenki ügye

#oroszország #románia #nato #hadsereg #erdély #elrettentés

Erdély lesz a NATO elrettentő haderejének a központja

Aradi Péter/Azonnali.hu 2022.05.20. 14:11

Akár ezerfős NATO-sereg is állomásozhat Romániában.

azonnalipp

Ahogy a Főtér írja,

komoly szerepet szánnak Erdélynek a NATO-ban,

a lap cikke szerint ugyanis, hogy a katonai szövetség ide telepíti annak a harccsoportnak a jelentős részét, amivel szeretnék elrettenteni Oroszországot, hogy valamelyik NATO-tagállamot is megtámadja.

 

A harccsoport központja a Brassó megyében található Nagysink lesz, ahol a román hadsereg egy nagyobb gyakorlóteret működtet.

 

A romániai előretolt NATO-erők francia parancsnoka, Vincent Minguet ezredes elmondása szerint azért választották Nagysinket, mert az ország közepén van, nagyjából egyenlő távolságra a jelentősebb városoktól, és mert nagy terület áll a csapatok rendelkezésére.

 

A NATO-harccsoport ugyanis körülbelül ezer fős lesz. Az egységben jelenleg francia és belga katonák szolgálnak, de mint írják, hamarosan holland katonák is érkeznek, de a jövőben más alakultak is csatlakozhatnak.

 

Az egységben egyelőre könnyű- és gépesített gyalogsági egységek szolgálnak, de a tervek szerint hamarosan nehézfegyverzetet és harckocsikat is kapnak.

nato-facebook
Kép forrása: NATO / Facebook

Azt se felejtsük el, persze, hogy bár Ruszin-Szendi Romulusz, a Magyar Honvédség parancsnoka kissé megmosolyogtató módon korábban azt mondta, hogy

a magyar haderő képes megvédeni az országot,

és februárban még Szijjártó Péter is keménykedett, és kijelentette, hogy nem egyeznek bele, hogy NATO-egységek jöjjenek Magyarország területére, azóta sokat fordult a világ.

 

Egy március végi NATO-csúcson megszavazták, hogy Bulgária, Románia és Szlovákia mellett Magyarországon is új NATO-hadtesteket állítsanak fel.

 

Azt aztán maga Orbán Viktor jelentette be, hogy török, olasz, horvát, montenegrói és amerikai katonák érkeznek hazánkba, hogy a Magyar Honvédséggel együtt ellássák az ország védelmét. Orbán úgy magyarázta a dolgot, hogy szerinte ebbe azért bele lehetett menni, hiszen

a közös cél az, hogy a háború semmiképp se lépje át Ukrajna határát.

A legfrissebb, május 20-i hírek szerint 250 olasz katona érkezik Magyarországra.

 

Ezt a cikket az Azonnali szállította.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló