2022. augusztus 11., Zsuzsanna Tiborc

Mindenki ügye

#ukrajna #magyarország #nato #háború #orosz-ukrán konfliktus

Megszavazták: a NATO új hadtestet telepít Magyarországra is

Barna Benedek 2022.03.24. 16:00

Arról is döntöttek, hogy Ukrajnát nukleáris és vegyi fenyegetés ellen védő eszközökkel segítik.

 

Ahogy várható volt, a NATO-csúcson jóváhagyták, hogy Magyarországon, Bulgáriában, Romániában és Szlovákiában is új NATO-hadtesteket állítsanak fel – számolt be csütörtök délután a 444.hu

 

Eddig a balti államokban és Lengyelországban voltak ilyen hadtestek, tehát az újabbakkal együtt most már összesen nyolc országban lesznek jelen a Balti-tengertől a Fekete-tengerig. (Szijjártó Péter külügyminiszter egyébként még a megbeszélés előtt úgy nyilatkozott ezzel a tervvel kapcsolatban, hogy  a honvédség meg tudja védeni Magyarországot, de készen állnak megvitatni a javaslatot.)

 

A NATO arról is döntött, hogy 40 ezer további katonát küld a szövetség keleti határaira.

 

A védekezésben segítik Ukrajnát

 

A találkozó előtt levetítették Volodimir Zelenszkij videóüzenetét. Az ukrán elnök a NATO repülőgépeinek, tankjainak egy százalékát kérte a szövetségtől, hogy megvédhesse magát az orosz agresszióval szemben. Jens Stoltenberg NATO-főtitkár azt mondta, igyekeznek minden lehetséges segítséget megadni Ukrajnának, és szállítanak védekezéshez használható eszközöket, viszont nem kockáztathatják a háború továbbterjedését.

jens_stoltenberg_nato-MTI-EPA pool-Olivier Hoslet
Jens Stoltenberg (Fotó: Olivier Hoslet/MTI/EPA)

A NATO kibervédelmi támogatást nyújt Ukrajnának, illetve segít védelmet építeni a nukleáris és biológiai fenyegetéssel szemben is. Stoltenberg arról beszélt, hogy "teljesen megváltoztatná a konfliktus természetét", ha az oroszok vegyi fegyvert vetnének be. Márpedig szerinte aggasztó, hogy az oroszok többször ezt az alaptalan vádat fogalmazták meg Ukrajnával és a NATO-val szemben – ami pedig alkalmas lehet arra, hogy ürügyet adjanak a saját támadásuknak.

 

Emellett Stoltenberg felszólította Kínát, hogy ne nyújtson se gazdasági, se katonai támogatást Oroszországnak, hanem használja befolyását a béke előmozdítására.

 

Frissítés: a NATO-csúcsot követően Szijjártó Péter közölte, hogy öt ország küld hozzánk katonákat, és a magyarországi harccsoport magyar irányítás alatt áll majd. "Előreláthatóan néhány száz külföldi NATO-katona érkezik a Dunántúlra, a küldő országok között eddig az Egyesült Államok, Törökország, Horvátország, Montenegró és Olaszország merült fel" – mondta el a miniszter.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló