2021. szeptember 28., Vencel

Mindenki ügye

#előválasztás #ellenzék #szavazás

Nagyjából 800 településen lehet majd személyesen is szavazni az előválasztáson

Barna Benedek 2021.09.05. 11:20

A pártok szerint a lebonyolításra 130, legfeljebb 160 millió forintot költenek.

 

Az előválasztást szervező hat ellenzéki párt, a Demokratikus Koalíció, a Jobbik, a Lehet Más a Politika, a Momentum, a Magyar Szocialista Párt és a Párbeszéd Magyarországért vasárnap közös közleményt adott ki, amelyben azt írják, az Országos Előválasztási Bizottság "kemény ártárgyalások és hosszas, gondos tervezést követően összeállította Magyarország első országos előválasztásának költségvetését". Hozzátették: a költségvetés tervezésekor azt tartották szem előtt, hogy az előválasztást a lehető legalacsonyabb áron, de egyúttal a lehető legnagyobb részételt biztosítva lehessen lebonyolítani, ugyanis a pártok elsősorban már a 2022-es általános választásokra készülnek.

 

A közlemény szerint

az előválasztáson körülbelül 800 településen lehet majd személyesen szavazni és az aHanggal létrejött együttműködésnek köszönhetően a világ bármely pontjáról online is.

Korábban, a pártok helyi utcafórumán már jelezték, hogy Eger belvárosában is állítanak fel szavazósátrat.

 

A választást kizárólag önkéntes munkaerővel bonyolítják le a pártok, az eszközök zömét pedig a pártok saját eszköztárukból biztosítják, ugyanakkor olyan eszközök beszerzésére is szükség volt, amik nem állnak a pártok rendelkezésére: többek között 400 sátrat, 800 tabletet, 500 asztalt, 1.200 széket és több millió szavazólapot vettek.

Az előválasztás teljes költségvetése körülbelül 130 millió forint lesz, de a rendelkezésre álló összeg az adománygyűjtés sikerétől függően növekedhet. A jelenlegi költségvetést a pártok hasonló arányban biztosítják, mely kiegészül azzal az 1,7 millió forinttal, amit az előválasztás megvalósítására adományoztak eddig a magyar állampolgárok. Az adománygyűjtés tovább folyik a második forduló végéig. 

– írták.

 

A pártok szerint a kormánymédiában megjelent több milliárd forintos összeg irreális, a megállapodásuk értelmében az előválasztás költségvetése legfeljebb 160 millió forintig növelhető.

Az előválasztásnak két fordulója lesz: az első szeptember 18-26. között, amikor a képviselőjelöltekre és a kormányfőjelöltekre is lehet voksolni, a második pedig október 4-10. között, akkor már csak az első fordulóban legtöbb szavazatot kapó három miniszterelnök-jelölt közül kell választani. A kormányfőjelölteknek több vitát is szerveznek a fordulók előtt, és egyes körzetekben, köztük Egerben a képviselőjelöltek is fognak vitázni.

(Indexfotó: Ujvári Sándor / MTI – Képünk illusztráció)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló