2024. július 20., Illés

Mindenki ügye

#orbán viktor #ellenzék

Ellenzéki pártok: A kormányfő uszít; a betegnek gyógyszer kell, nem tanács

2022.07.23. 17:28

Kiborította őket a miniszterelnök tusványosi beszéde.

Több ellenzéki párt is reagált Orbán Viktor miniszterelnök szombati tusványosi beszédére, írja az MTI. A Momentum szerint a kormányfő nem ért máshoz csak az uszításhoz és hergeléshez, az MSZP szerint nem a nyugat alkonyát kell várni, hanem tenni Magyarország felemelkedéséért, az LMP szerint félő, hogy nem lehet komolyan venni a miniszterelnök szavait zöld kérdésekben, a Demokratikus Koalíció pedig azt írta, hogy beteg embernek gyógyszer kell, nem tanács.

D_MTI20220723005
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda

 

A DK Orbán Viktor beszédére reagáló, az MTI-hez szombaton eljuttatott közleményében úgy fogalmazott:

Beteg embernek nem tanácsot adunk, hanem gyógyszert.

A Momentum szintén közleményben arról írt, hogy

Orbán Viktor ismételten megmutatta, hogy nem ért máshoz, csak uszításhoz és hergeléshez, miközben olyan valós problémákkal kellene foglalkoznia, mint a magyar emberek megélhetése és az országunkat sújtó szociális válság.

Az előző héten mindenki számára világossá vált, hogy a miniszterelnök

régóta hazugságokra építi politikáját és elhallgatja Magyarország valós gazdasági helyzetét.

A mai tusványosi beszédében sem tett másképp, hiszen ismételten embert ember ellen uszított, hergelt szövetségeseink ellen, de a katatörvény károsultjait vagy a rezsiemelést nem hozta szóba - olvasható a közleményben.

 

Az MSZP kommünikéjében azt írta, Orbán Viktor tusványosi beszédében azt mondta, hogy 2030-at várjuk, nem azért mert Magyarország akkor zárkózik fel a Nyugathoz, hanem ellenkezőleg a Nyugat szétesik éppen nyolc év múlva.

12 év fideszes kormányzás után Orbán ezt az egyetlen víziót kínálja az országnak

– fogalmaztak.

 

Mint írták, a kormányfő kínosan kerülte beszédében annak a beismerését, hogy a kormány elhibázott politikája miatt érinti annyira súlyosan hazánkat a gazdasági, és a megélhetési válság.

A nehéz helyzetért, amiben Magyarország van, nem a magyar emberek a felelősek.

A szocialisták szerint

a jogállamiságot két lábbal tiporta földbe az Orbán-kormány, Magyarország az unió második legkorruptabb országa, brutális az infláció, az uniós pénzek a kormány miatt nem érkeznek.

Úgy fogalmaztak,

Orbán Viktor és a Fidesz végighazudta a választási kampányt. A politikai haszonszerzés, a hatalom megtartása érdekében mindvégig azt hazudták, hogy a jelenlegi energiaárak fenntarthatók annak ellenére, hogy a gáz importára már tavaly nyár óta nagyon magas volt. Hazudtak a stabilitásról, hazudtak a rezsiről, hazudtak az orosz energia áráról, hazudtak a veszélyhelyzetről, és szinte mindenről.

Az MSZP szerint semmi szükség nincs sem az áram, sem a gáz árának megemelésére. A megélhetés biztonsága érdekében pedig adómentessé kell tenni a minimálbért, csökkenteni kell az alacsony fizetések adóját, fel kell zárkóztatni a kisnyugdíjakat, és rendezni kell a közszolgálatban dolgozók, a pedagógusok és az egészségügyi dolgozók bérét. Az alapvető élelmiszerek legyenek áfamentesek, a kata változtatását vonják vissza, a rezsiköltségek fedezésére pedig a legszegényebbek kapjanak támogatást – zárta közleményét a párt.

 

Az LMP frakcióvezetője, Ungár Péter Facebook-bejegyzésben reagált a kormányfő által elmondottakra, és arról írt: meglepően hallja, hogy Orbán Viktor beszédében azt kritizálta, hogy a multinacionális vállalatok extraprofitra tesznek szert a háború következtében. Felmerül a kérdés, hogy ha ezzel problémája van, akkor miért védi minden erejével a Magyarországon adót egyáltalán nem fizető külföldi nagyvállalatokat – tette hozzá.

 

Az ellenzéki politikus felvetette azt is, hogy

miért az a kormány egyetlen gazdaságpolitikai állítása a válságban, hogy a recesszió árát a sminkes, a futár, a szociális dolgozó és a pedagógus fizesse meg, ne a MOL vagy a Mercedes?

 

Szintén örülünk, hogy Orbán Viktor is már azt mondja, hogy le kell szakadni a gázfüggőségről.

Jobb később, mint soha, de ha miniszterelnök úr az elmúlt tíz évben nem ennek pontosan az ellenkezőjét csinálta volna, akkor most kisebb bajban lennénk

– írta Ungár Péter.

 

Ugyanakkor szerinte amíg ezzel együtt a kormányfő nem jelenti be, hogy már holnap elindul az épületszigetelési program, feloldják a szélenergia tiltását és bevezetik a klímabérletet, addig félő, hogy

továbbra se érdemes egy szavát se komolyan venni, amikor zöld kérdésekről beszél.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló