2022. október 4., Ferenc

Mindenki ügye

#karácsony gergely #ellenzéki összefogás #fudan egyetem #márki-zay péter #népszavazás #álláskeresési járadék #egységben magyarországért

Ellenzéki népszavazás: az NVI azt ígéri, megnövelt kapacitással ellenőrzik az aláírásokat

Barna Benedek 2022.01.21. 17:22

Az viszont esélytelennek tűnik, hogy az országgyűlési választás napján népszavazhatunk a Fudanról és az álláskeresési járadékról.


Decemberben kezdett el az ellenzék aláírásokat gyűjteni a Karácsony Gergely főpolgármester által magánszemélyként kezdeményezett népszavazáshoz. Két kérdésről van szó:

megkérdeznék az embereket arról, mit szólnak a kínai Fudan Egyetem budapesti campusának létesítéséről (amely a tervek szerint vidéki fiataloknak kollégiumi helyeket biztosító Diákvárostól venne el helyet), továbbá arról, hogy megnövelnék-e az álláskeresési járadék folyósításának leghosszabb időtartamát 270 napra.

Ahogy arról portálunk is beszámolt, pénteken leadták a referendumhoz összegyűjtött aláírásokat, összesen 470 ezret (235 ezret mindkét kérdéshez). A népszavazás kiírásához kérdésenként 200 ezer hiteles aláírásra van szükség, azért akartak többet gyűjteni, mert vélhetően a szignók egy részét nem fogják elfogadni (olyan esetekben, amikor az adatokat pontatlanul adták meg, ami gyakran előfordul).

DBZOL20220121015 (1)

Hogy teljesen biztosra menjenek, nagyjából 250 ezer aláírást kellett volna összegyűjteniük az ellenzéki pártoknak, és lett is volna még idejük gyűjteni (összesen 120 nap van erre, azaz nagyjából 4 hónap, azaz a decemberben elkezdett gyűjtést tavaszig folytathatták volna), viszont korábban úgy döntöttek, hogy januárig gyűjtenek. Az eredeti terv az volt, hogy január közepéig leadják az aláíró íveket – mivel a cél az volt, hogy az országgyűlési választásokkal egy időben lehessen népszavazni, márpedig a leadást követően a Nemzeti Választási Iroda (NVI) és a Fidesz még adminisztratív időhúzással késleltetheti a szavazás kiírását. (Ez történt már tavaly is, amikor a népszavazási kérdéseket megtámadták, a Kúria pedig a 90 napos határideje lejárta előtt 8 nappal adott nekik zöld utat, ami miatt a lehető legrosszabb időszakban tudta elkezdeni az aláírásgyűjtést az ellenzék.) 

 

Időközben aztán Áder János köztársasági elnök kiírta az országgyűlési választást, mégpedig a lehető leghamarabbi időpontra, április 3-ra, és ugyanarra a napra tűzte ki a kormány gyermekvédelminek nevezett népszavazásának időpontját is. Márpedig – mint arra a Szabad Európa cikke rámutat – a törvény szerint, ha a köztársasági elnök már kitűzött egy népszavazást, akkor 50 nappal a szavazás napja előtt vehet ehhez hozzá további kérdéseket. Ez azt jelenti, hogy legkésőbb február 12-én írhatná ki az ellenzéki népszavazást Áder, márpedig a lap szerint ez akkor sem lehetséges, ha nem számolunk a törvényben előírt maximális határidőkkel, és eltekintünk attól, hogy valaki jogorvoslati kérelemmel késlelteti a folyamatot (számításuk szerint ha minden gyorsan menne, akkor is leghamarabb február 16-án tudna dönteni az időpontról az államfő).

DBZOL20220121001

Bár az aláírások leadásakor az ellenzéki politikusok arról beszéltek, hogy szerintük nem volna akadálya a népszavazás április 3-ra történő kiírásának, az egyesült ellenzék kormányfőjelöltje, Márki-Zay Péter egy friss interjúban úgy nyilatkozott, hogy szerinte úgysem tartják meg az ő referendumukat is a választásokkal együtt. Az ellenzéki miniszterelnök-jelölt számára a fideszesek nyilatkozataiból

egyértelművé vált, hogy a hatalom úgysem fogja hagyni, hogy a Fudan és az álláskeresési járadék kérdése ott lehessen az országgyűlési választásokkor a szavazólapokon.

Márki-Zay emiatt úgy látta, mindegy is, mikorra gyűtik össze a szignókat, és éppen ezért – mint mondta – "természetes, hogy az ellenzék nem minden erőforrását áldozza föl az aláírásgyűjtés érdekében" (ez egyúttal arra is magyarázatot ad, miért nem vártak végül is a kérdésenként 250 ezer aláírás összegyűjtéséig a leadással).

 

A Nemzeti Választási Iroda pénteken az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, hogy rögtön elkezdik a Karácsony Gergely által szervezett két országos népszavazási kezdeményezés aláírásgyűjtő íveinek ellenőrzését. Azt írták, a korábbi évek tapasztalatai alapján több hetet vesz igénybe a teljes ellenőrzési folyamat.

 

Az NVI-nek 60 nap áll rendelkezésére, de azt ígérték, hogy a népszavazási törvényben előírt határidőn belül elvégzi az aláírások tételes, egyenkénti ellenőrzését és megnöveli kapacitását annak érdekében, hogy mielőbb befejezze az eljárást. A kapacitásuk növelését az is indokolja, hogy a két népszavazási kérdés aláírásainak ellenőrzése mellett az április 3-án tartandó országgyűlési választás és a köztársasági elnök által már szintén erre a napra kitűzött négy kérdésről szóló népszavazás előkészítésének utolsó szakasza is fokozott ütemben zajlik – jegyezték meg.

 

(Fotók: Balogh Zoltán / MTI)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló