2021. június 16., Jusztin

Mindenki ügye

#zöldfül #klímaváltozás #globális felmelegedés #környezetvédelem #jég

Elképesztő mennyiségű jég tűnt el a Földről alig 30 év alatt, fokozódik a globális felmelegedés

ugytudjuk.hu 2021.01.26. 11:39

Kiábrándító eredményeket hozott egy friss kutatás.

Mintegy 57 százalékkal gyorsabban olvad a Föld jege, mint három évtizeddel ezelőtt egy hétfőn megjelent tanulmány szerint - írja az MTI. A becslések szerint összesen nagyjából 28 billió tonnányi tengeri jég, jégmező és gleccser tűnt el az 1990-es évek közepe óta.

„Még minket is meglepett, mekkora volt a növekedés mindössze 30 év alatt”

– mondta Thomas Slater, a Leedsi Egyetem glaciológusa. A szakértő kiemelte, régóta egyértelmű a helyzet azok számára, akiket a gleccserek látnak el ivóvízzel vagy akiknek a téli tengeri jég védi a házait a viharoktól, ma azonban már a többiek figyelmét is elkezdte felkelteni a probléma.

Föld (1)

Az Antarktiszon, Grönlandon és a magas hegységekben olvadó jég annyi vízzel növelte a globális tengerszintet ebben a három évtizedben, hogy az átlagosan 3,5 centimétert emelkedett. A hegyvidéki gleccserek az éves jégolvadás 22 százalékáért felelősek, ami azért feltűnő, mert a hegyi jégfolyamok csak nagyjából 1 százalékát teszik ki a szárazföldi jégfelületnek.

 

Több mint 40 év műholdas felvételei alapján az Északi-sarkvidék nyári tengeri jegének kiterjedése tavaly a második legkisebb volt. Ahogy a tengeri jég eltűnik, a helyén maradó sötét vízfelület több napsugárzást nyel el, ami tovább melegíti a térséget. A világ légkörének hőmérséklete körülbelül 1,1 Celsius-fokkal nőtt az ipari forradalom előtti időkhöz képest, az Északi-sarkvidék melegedési üteme viszont az utóbbi 30 évben több mint kétszerese volt a globális átlagnak.

 

via ugytudjuk.hu

Szeretné sok-sok gyönyörű fotót látni Egerről? Találkozzunk az Eger a legszebb város oldalunkon is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló