2022. május 18., Erik Alexandra

Mindenki ügye

#elhunyt #roma #setét jenő

Elhunyt Setét Jenő roma polgárjogi aktivista

Nagy Donát 2022.01.25. 07:22

A legutóbbi, 2011-es népszámlálás idején kampányt szervezett, hogy minél többen valljanak roma identitásukról is.

Ötvenéves korában meghalt Setét Jenő roma polgárjogi aktivista, adta hírül a Roma Sajtóközpont.

 

 

Setét 1972-ben született, Sárospatakon nőtt fel egy kereskedő családban, írják. Már egészen fiatal korában az akkoriban ébredő roma mozgalomhoz csatlakozott, tinédzserként már a Phralipe roma szervezet aktivistája volt. Fiatal felnőttként kerül a fővárosba, majd 1995-től, a kezdetektől dolgozik a Roma Polgárjogi Alapítványnál. Szerényen, szorgalmasan végzi a háttérmunkát megszámlálhatatlan kilakoltatási és diszkriminációs esetnél. Hatalmas munkabírása, állhatatossága és tehetsége révén a lakhatási ügyek megkerülhetetlen szakértőjévé válik Magyarországon. 


A Polgárjogi Alapítvány halványulása után más nagyhírű jogvédő szervezetek veszik igénybe szaktudását, mind a TASZ-nál, mind a NEKI-nél jelentős munkát végez. 


2011-ben a legutóbbi népszámlálás idején sokezer aktivista megmozgatásával szervez kampányt, hogy minél többen valljanak roma identitásukról is – óriási sikerrel. 


Az aktivista hálózatot – bár sokan kapacitálják – nem volt hajlandó semmiféle politikai játszmára felhasználni, de megteremtett belőle egy tíz éve aktív közösséget, amely néhány éve Idetartozunk Egyesület néven szervezetté alakult. 


Ezzel a közösséggel megszámlálhatatlan rendezvényt és demonstrációt szervezett. Megteremtette a Roma Büszkeség Napja rendezvényt, amely révén addig soha nem látott nagyságú tömeget tudott utcára vinni évről évre egy békés felvonulásra. Hatalmas tömeget sikerült megszerveznie 2020 februárjában a gyöngyöspatai romák és a bírói kar védelmére a parlament elé. 


Számtalan közéleti vitában is aktívan szerepet vállalt, rendszeresen fellépett minden elnyomott társadalmi csoport érdekében. 

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló