2022. július 1., Tihamér Annamária

Mindenki ügye

#dohányzás #elf bar #Toldy-Schedel Emil #ártalomcsökkentés

Elf Bar: a klasszikus dohányosok letojják, de pont azokat teszi függővé, akik előtte nem dohányoztak

Kovács Dávid 2022.06.23. 14:29

A Magyar Ártalomcsökkentő Egyesület elnöke szerint a manórúd védhetetlen, direkt a fiatalokat célozzák vele, nekik ízesítik és színezik, ezért aki szerint bármilyen szinten is jó, az hazudik.

 

Az Elf Bar védhetetlen termékkoncepció, aki azt mondja, bármilyen szinten jó, az hazudik – jelenti ki Toldy-Schedel Emil, kardiológus, a Budapesti Szent Ferenc Kórház főigazgatója, a Magyar Ártalomcsökkentő Egyesület elnöke a Hvg.hu csütörtöki interjújában.

 

A szakértő szerint az általános iskolások körében is divatos Elf Bart a klasszikus dohányosok nem fogják használni, sok olyan fiatal azonban igen, aki eddig soha nem dohányzott.

Az Elf Barról nem tudunk igazából semmit. Színes, szagos nikotintermék, de nincsenek ellenőrzött vizsgálataink arról, hogy mennyi a nikotintartalma, hogy milyen az ízesítő – és az egyéb anyag tartalma. A ráírt – tehát nem bevizsgált – információk szerint van olyan, aminek a nikotindózisa 50–60 cigarettának felel meg

– mondja Toldy-Schedel.

 

 A Magyar Ártalomcsökkentő Egyesület elnöke úgy véli: az Elf Bar direkt a fiatalokat megcélzó, nekik színezett, ízesített rétegtermék, amely "abszolút belépő" a függőség felé. Különösen aggasztja, hogy jellemzően pont egy olyan korosztály – a 12–16 évesek – kezében látjuk ezeket, akiknek a kezében felelős állampolgár nem akar dohányterméket látni.

Toldy-Schedel Emil szerint pont azokat az ízvilágokat használja az Elf Bar is, amikről az e-cigarettákkal kapcsolatos kutatások során már bebizonyosodtak, hogy nem a leszokásban segítenek, hanem új belépőket hoznak. "Létrejött és terjed tehát egy olyan termék, amit egy klasszikus dohányos nem fog használni, de használni fog az, aki soha nem dohányzott" – húzza alá az interjúban.

Nemrég az Egri Ügyek is beszámolt róla, hogy – Zacher Gábor toxikológus szavaival élve –  járványként terjedt el az ország iskoláiban, és Heves megyében is jelen van az Elf Bar. Egy Lőrinciben élő apuka múlt héten a portálunknak mesélte el, hogyan fenyegették meg a lányát a tanintézményeken végigsöprő termék miatt. A NAV szintén előző héten jelentette be, hogy átfogó akciót indít az Elf Bar-kereskedők ellen. Az erről szóló cikkünket itt, a Hvg.hu interjúját itt olvashatja.

 

 

 

 

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló