2024. június 17., Laura Alida

Mindenki ügye

#heves megye #lőrinci #nav #elf bar #manórúd #elektromos cigaretta #sztfh

"Próbáljál lopni pénzt!" – Alvilági hangnemben fenyegetőzött a felsőtagozatos Elf Bar-díler Lőrinciben

Kovács Dávid 2022.06.16. 14:30

Járványként terjedt el az ország iskoláiban, és Heves megyében is jelen van az ún. manórúd. Egy Lőrinciben élő apuka az Egri Ügyeknek mesélte el, hogyan fenyegették meg a lányát a tanintézményeken végigsöprő termék miatt. A tizenéves lány még mindig fél, a férfi az iskola és a tankerület után a rendőrségtől kért segítséget.

Ha hétfőn nem lesz itt a pénzem, rád küldök valami lányt, oszt megver. És a pénzemnek a tripláját kérem

– így, pontosabban ennél valamivel rosszabbul tördelve, csupa nagybetűvel, fenyegette meg nemrég egyik osztálytársát egy mindössze 12 éves Elf Bar-kereskedő Lőrinciben.

 

Az üzeneteket egy 13 éves lánynak címezte, akiből némi pénzt akart kicsikarni, például arra biztatva őt, hogy lopja meg a saját szüleit, de aztán az is szóba került, hogy ha másképp nem megy, akkor az apjával együtt fogják megkeresni őt, hogy behajtsák rajta a kívánt összeget.

 

Idézem:

Próbáljál lopni pénzt! Mert akkor én apámmal megyek oda, ha nem lesz meg. Addig amíg szépen kérem. Mert ha ma lemegyek, és nem lesz meg a pénzem, nem tom, mit csinálok veled. Úgyhogy próbáljá' meg lopni!

Az üzenetváltást a lány édesapja, Zubor András küldte el az Egri Ügyeknek, majd telefonon adott hangot az Elf Bar divatjával szembeni nagyon heves ellenérzésének, valamint annak, hogy elfogadhatatlannak tartja a lányát fenyegető iskolai terjesztő viselkedését.

andras-messenger
Ezekkel az üzenetekkel fenyegették meg olvasónk lányát (Kép: beküldött képernyőfotók Zubor Andrástól)

Az apa lapunknak nyilatkozva elmesélte: csak akkor tudta meg, mi az a manórúd, amikor a lánya először lebukott vele. "Mondta, hogy elmegy a játszótérre a barátnőivel beszélgetni. Természetesen elengedtem, aztán amikor jött haza, már rosszul volt. Mondta, hogy szédül, hányingere van. A középső lányunk, a húga, ekkor leleplezte őt, elmondta, hogy a testvérének is van Elf Barja, biztos, amiatt érzi magát rosszul. Nekem akkor még fogalmam sem volt, mi az."

 

András lánya viszont hamarosan újra lebukott, de mint otthon elmondta, ekkor már egyáltalán nem azért szerzett be egy újabb Elf Bart, mert valóban használni szerette volna, hanem inkább csak azért, hogy ne lógjon ki a suliban, ne nézze le a többi felsőtagozatos, amiért neki nincs. Az újabb manórudat viszont hitelre kapta, csakhogy nem volt annyi zsebpénze, hogy törleszteni tudjon. Amikor otthon előállt azzal, hogy a szokásosnál nagyobb összegre lenne szüksége, persze azonnal gyanússá vált, ekkor derült ki, hogy bajban van:

ha nem törleszt, megverik.

Az apa elmondása szerint ötezer forintot kértek a lányától egy láthatólag megrongált manórúdért, amelyről azt gyanítja, hogy újratöltött lehet. "Külsérelmi nyomok látszódnak rajta, de hogy mivel tölthették újra, el sem tudom képzelni" – magyarázza. Mint megtudom, mióta a fentebb idézett Messenger-üzenetek előkerültek, András nem engedi a gyermekét az iskolába, a lány maga is fél, és mindketten tudják, hogy nem kísérgetheti valamelyik tanár egész nap az iskolában.

 

A férfi először az iskolával vette fel a kapcsolatot, ezután jelezte az esetet a tankerületnek, majd az üzenetek miatt végül a rendőrséghez fordult. Az intézmény vezetői – tudta meg András – már ismerték a problémát, az alsósok is jelezték nekik, hogy a terjesztők már őket is megpróbálják behálózni, "megy az utánpótlás-nevelés". Az iskola jelenleg igazgatói figyelmeztetőkkel és elkobzással igyekszik féken tartani a jelenséget. Az iskolarendőr az apának szintén a rendőrségi feljelentést javasolta.

Ácsi, le vagyok maradva! Mi az az Elf Bar?

 

Az Elf Bar vagy manórúd egy új típusú elektromos cigaretta, egy nikotinos vagy nikotinmentes folyadékkal előre feltöltött, akkumulátoros, eldobható, dohányzást imitáló eszköz, amely többféle, vonzónak tűnő ízekben kapható – bizonyára ennek köszönheti népszerűségét. És kicsit túlságosan is rápörögtek a sulisok.

"Azért vettem, mert menő"

 

András lánya szerda este a Fókuszban is feltűnt, ahol a kezét tördelve beszélt a jelenségről. "Én is azért vettem, mert menő. Meg csak úgy, hogy legyen, nem azért, mert szívni szerettem volna. Jónak jó, csak ha nagyon sokat szívunk belőle egy nap, akkor szédülni kezdünk. Volt olyan, hogy majdnem összeestem tőle" – magyarázza a kamaszlány.

 

A riportból kiderül: a lőrinci iskola hatodikos, hetedikes és nyolcadikos tanulói közül a legtöbben már kipróbálták a manórudat, az Elf Bar egyenesen státuszszimbólum lett a tizenévesek körében, noha nem tudni, mi van benne, milyen függőséget okoz, de azt igen, hogy arc- és agybénulással már került kórházba fogyasztója – húzza alá az Rtl.hu anyaga.

 

 

Zacher: Ez egy új járvány

 

"Ez egy új járvány" – jelentette ki nemrég Zacher Gábor, szintén az RTL Klub kamerái előtt. A toxikológus szerint aggasztó, hogy milyen keveset lehet tudni ezekről az eldobható, különböző ízesítésben kapható elektromos cigarettákról. Mint mondja, azt viszont tudni, hogy a nikotinos változat nikotint például biztosan tartalmaz, ami pedig intenzív függőséget okoz.

Az e-cigaretták okozta tüdősérülés esetében a termékben lévő illatanyagok, aromaanyagok is károsítják a tüdőt. Ugyan az iqosokról sem tudunk sokkal többet, mint az Elf Barról, itt is ezek az anyagok okozhatnak bajt

– magyarázta Zacher az RTL Híradónak.

 

"Az a baj, hogy a gyerekek, a gimnáziumi korosztály is rendkívül befolyásolható, éppen ezért az addikció nagyon könnyen megjelenhet. A gyerekek követnek TikTokkereket, követnek influenszereket, látják, hogy milyen menő illatos felhőt fújni, és igazából rendkívül könnyen hozzájutnak valamihez, ami addikciót okozhat" – véli a Miskolci Magister Gimnázium intézményvezetője, Zemlényi Attila.

 

Nemcsak az iskolákban, a közösségi oldalakon is pörög a biznisz

 

A NAV szerdai felhívása szerint az Elf Bar a hatályos szabályozás értelmében dohánygyártmánynak számít, tehát jogszerűen csak trafikban, zárjeggyel ellátva lenne értékesíthető, ráadásul csak ízesítés nélküli változatban. Mégis egyre többször ajánlják vételre online hirdetésekben, a Facebook Marketplace-en, különböző zárt csoportokban, az Instagramon és a TikTokon is. Az értékesítők jellemzően Messengeren tartják a kapcsolatot vevőikkel.

Az ízesített, rajzfilmfigurával díszített, akár magas nikotintartalmú és az egészségre súlyosan ártalmas, illegális termékek egyik legnagyobb veszélye, hogy gyakran általános iskolás gyerekeknek értékesítik

– figyelmeztetett a NAV is.

 

Az áru nagy tételben leggyakrabban Szlovákiából és Budapesten a kínai piacról érkezik az eladókhoz. Mivel uniós szinten nincs kötelező szabályozás az elektronikus dohánytermékekre, ezért az engedélyekre, forgalmazásra, adóztatásra vonatkozó tagállami szabályok eltérőek.

Aki Magyarországon értékesít engedély nélkül ilyen termékeket, az 5 millió forinttól 500 millió forintig terjedő bírságot kockáztat.

Megindult a hadjárat az Elf Bar ellen

 

Noha a jelenség már több hónapja ismert az iskolások között, a helyzet odáig fajult, hogy szerdán a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), valamint a széles hatáskörű szuperhatóság, a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH) közös sajtótájékoztatón hívta fel a figyelmet az Elf Bar-helyzetre.

A fiatalok nincsenek tisztában azzal, hogy az Elf Bar nikotintartalma akár 16 doboznyi cigarettának is megfelelhet, ezért az életüket is veszélyeztetik, ha szívják

– mondta Horváth Gábor, a NAV ellenőrzési szakfőigazgatója.

 

Az MTI tudósítása szerint Horváth figyelmeztetett: egyre népszerűbb a termék a fiatalok körében, hiszen szép, illatos, mutatós, könnyen használható, ugyanakkor veszélyes. Példaként említette, hogy az Elf Bar nem olyan, mint a hagyományos cigaretta, 800 és 5000 slukkos változatban is létezik, addig szívható, amíg el nem fogy.

 

Az SZTFH elnöke, Biró Marcell arról beszélt, hogy nyári táborokban, szeptembertől pedig az összes iskolában, valamennyi osztályban osztályfőnöki órán hívják majd fel a figyelmet az Elf Bar káros hatásaira. Az Elf Bar veszélyeire a Kréta rendszeren keresztül a diákok, szülők figyelmét is felhívták. Biró szerint az Elf Bar elleni fellépés közös ügy, amelybe a pedagógusokat, szülőket is be kell vonni.

Ahhoz, hogy egy dohányipari termék Magyarországon forgalomba kerülhessen, át kell esnie az országos gyógyszerészeti hatóság vizsgálatán. Az Elf Barról nem tudni pontosan, milyen összetevőket tartalmaz, Biró hatósága éppen ezért nem javasolja, hogy az Elf Bar legális legyen.

Ha valaki az ágazati szabályok megszegésével folytat illegális tevékenységet, az az adókötelezettségét sem teljesíti – emlékeztetett Horváth Gábor. Mint mondta, a NAV munkatársai beköltöztek a virtuális világba, az online hirdetési oldalakon keresték az illegális árusokat, országszerte több árust is lefüleltek próbavásárlásokkal.

 

Százöt ellenőrzést zártak eredményesen, a legtöbbet Győr-Moson-Sopron, Veszprém, Zala, Pest és Bács-Kiskun megyében tartották. Amellett, hogy az árusok illegális termékkel kereskedtek, mindezt adószám hiányában, bejelentés, bizonylat és eredetigazolás nélkül tették, ami miatt négymillió forintnyi mulasztási bírságot is kiszabtak.

 

Volt olyan árus, akinél hamis ruházati termékeket is találtak, de egy borsodi helyszínen ismeretlen eredetű cigaretta, vágott dohány, alkohol, benzin, gázolaj és kenőolaj is előkerült.

 

Jobban jövedelmez, mint a klasszikus cigicsempészet

 

Tóth Márk pénzügyőr ezredes, a NAV Közép-magyarországi Bűnügyi Igazgatóságának igazgatója elmondta: nemcsak a kereskedelme, hanem az Elf Bar birtoklása, külföldről saját célra történő rendelése is törvényellenes. Az is eljárásra számíthat, aki külföldről hoz be saját célra ilyen terméket, és egy mélységi ellenőrzés során megtalálják nála.

Mint elmondta: több mint húsz büntetőeljárást folytatnak az Elf Bar illegális kereskedelme miatt, négy ember van letartóztatásban. Az eddig lefoglalt mintegy 30 ezer Elf Bar piaci értéke 250 millió forint.

Az ezredes arra is rávilágított, hogy azok az alvilági körök, amelyek régen a klasszikus cigarettacsempészettel foglalkoztak, a jóval nagyobb profit miatt már áttértek az Elf Bar kereskedelmére. Példaként említette a Dél-Alföldi Bűnügyi Igazgatóság egyik ellenőrzését, amikor 15 ezer karton zárjegy nélküli cigaretta mellett mintegy 6 ezer Elf Bart találtak.


Felhívta a figyelmet arra, hogy megvizsgáltattak egy Elf Bart, és az magasabb nikotintartalommal rendelkezett, mint ami fel volt tüntetve rajta. Egy konkrét esetet is ismertetett: egy magyar állampolgár 18 ezer készüléket rendelt, őt akkor fogták el, amikor a csomagküldő szolgálatnál átvette a szállítmányt. Tettét beismerte, öt évig terjedő szabadságvesztésre számíthat, de lehetősége van vádalkut kezdeményezni.

 

 

Az Elf Bar elleni harcot egyébként nagyban segítheti, hogy jövő héttől egy ingyenes telefonszámot is létrehoznak: a 1828-at tárcsázva hamarosan bárki bejelentheti, ha valahol Elf Bar-árusítást észlel.

 

 

Ha Egerben vagy a környékén él, és van manórudas sztorija, küldje el nekünk az impresszumunkban található emailcímünkre!

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló