2023. december 8., Mária

Mindenki ügye

#pedagógusok #tanárhiány #pedagógusképzés

Egyre gyorsabban tűnnek el a tanárok Magyarországról

Székely Zoárd 2022.04.08. 16:55

Ezerrel kevesebben jelentkeztek idén pedagógusképzésre, öt év múlva nem lehet pótolni a nyugdíjba ment tanárokat.

 

Összesen 11.978-an jelentkeztek idén pedagógusképzésre, ami mintegy ezerrel kevesebb felvételizőt jelent ezen a területen a tavalyihoz képest – derült ki a felvi.hu friss adataiból.

 

A jelentkezők között azoknak a száma is csökkent, akik úgy döntöttek, hogy első helyen jelölnének valamilyen pedagógusszakot, ők most 8678-an vannak, míg 2021-ben 9791-en voltak. A Népszava azt írja, hogy

ez 11,4 százalékos csökkenést jelent.

A pedagógusképzésbe jelentkezők száma az elmúlt három évben esett vissza jelentősen. 2020-ban 11,1 ezren jelentkeztek erre a képzési területre, ami 36 százalékos visszaesést jelentett a 2019-es 17,4 ezerhez képest.

 

Ez azért jelent problémát, mert egyre kevesebb a pályakezdő pedagógus, a 2020/2021-es tanévben számuk alig haladta meg a kétezer főt. Az egyetemre felvettek mintegy fele jut el a diplomáig, de közülük sem mindenki pedagógusként helyezkedik el, de azok közül is többen viszonylag gyorsan – egy-két éven belül – elhagyják a pályát, akik a végzettségüknek megfelelő munkakörben helyezkednek el.

 

A Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke, Totyik Tamás lesújtónak nevezte az idei jelentkezési adatokat,

szerinte ha a pedagógusképzésbe jelentkezők közül mindenkit felvennének és mindenki szerezne diplomát, az sem lenne elég a kieső tanárok pótlására.

Totyik Tamás - fb
Totyik Tamás (Kép forrása: Totyik Tamás / Facebook)

Amíg egy pályakezdő tanár alapilletménye nettó 150-160 ezer forint körül mozog, addig nem várható javulás

– idézi a lap a PSZ elnökét, aki úgy véli, hogy öt év múlva nyolcezer pedagógus éri majd el a nyugdíjkorhatárt, míg utánpótlásnak alig fog jönni két-háromezer.

 

A hónapok óta tartó országos pedagógussztrájkról mi is több cikkben beszámoltunk már, egyelőre azonban nem érkezett pozitív válasz a kormány részéről.

 

(Via ugytudjuk.hu)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló