2021. október 26., Dömötör

Mindenki ügye

#koronavírus #járvány #védőoltás #egészségügy

Lejárt a határidő, elbocsátják az oltatlan egészségügyi dolgozókat

Barna Benedek 2021.09.16. 11:58

Néhány százan eshetnek ki a rendszerből.

 

Még nyáron írták elő, hogy a magyar egészségügyben dolgozóknak kötelezően be kell oltatniuk magukat koronavírus ellen. A szeptember eleji határidőt később két héttel kitolták, így egészen a hónap közepéig volt erre idő. A határidő szerdán járt le, és a kormány rendelete szerint elbocsátják azt, aki nem kér oltást vagy nem mutat be 15 napon belül olyan orvosi szakvéleményt, ami igazolja, hogy nem adhatják be neki a vakcinát.

 

Soós Adrianna, a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke a Népszavának úgy nyilatkozott:

Néhány százan lehetnek azok, akik távozhatnak a védőoltás megtagadása miatt a rendszerből.

Mint mondta, sokan az utolsó pillanatig kivártak, és vannak akik csak a munkahelyük megtartása okán mentek el az oltásra.

oltás-komka-péter-mti (1)
Fotó: Komka Péter / MTI

A szakszervezeti vezető szerint nagyon sok múlott azon is, hogy a kórházi menedzsment mennyire próbálta meggyőzni az oltást elutasító munkatársaikat. Példaként éppen az egri kórházat említette, ahol a főigazgató személyesen beszélgetett mindenkivel azért, hogy oltassák be magukat. Ahol erre nem fektettek ekkora hangsúlyt, ott valószínűleg nagyobb arányban lesznek távozások. Hozzátette: a szakszervezet folyamatosan próbálta tájékoztatni az érintetteket arról, hogy mi vár rájuk, ha valóban nem oltatják be magukat.

 

A Népszava több nagyobb kórházat is megkeresett, ezek többségében 10-20 olyan alkalmazott volt, akiknek szerdáig nem volt oltásuk. A Semmelweis Egyetem pedig azt közölte, hogy tízezer dolgozójuknak alig egy százaléka olyan, aki egészségügyi indok nélkül utasította el az oltást.

 

Nemrég egyébként egy egészségügyi dolgozó megtámadta a koronavírus elleni védőoltás kötelező felvételét szabályozó kormányrendeletet az Alkotmánybíróságon, de ezzel kapcsolatban a testület kommunikációs vezetője azt mondta, hogy a lépésnek nincs halasztó hatálya.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló