2024. június 21., Alajos Leila

Mindenki ügye

#koronavírus #oltás

Van, akinek kötelező lesz a koronavírus elleni védőoltás

Nagy Donát 2021.07.30. 07:59

Az egészségügyi dolgozók többsége oltás nélkül nem állhat munkába.

A kormány ígéretének megfelelően a csütörtök esti Magyar Közlönyben kihirdette az egészségügyi dolgozók kötelező koronavírus elleni védőoltásáról szóló döntését, írja a Portfolio.


A kormány már csütörtök este jelezte: hamarosan megjelenik a rendelet az egészségügyi dolgozók kötelező védőoltásáról, a koronavírus-járvány további hullámainak megfékezése és a betegek védelme érdekében. A közlönyben ki is hirdették a kormány rendeletét "a koronavírus elleni védőoltás kötelező igénybevételéről".

DKRCS20210716001
Fotó: MTI

 

Ennek értelmében a rendelet kimondja, hogy nem hozható létre egészségügyi szolgálati jogviszony az Eütev.) 4. § a) pontja szerinti egészségügyi dolgozóval, illetve az Eütev. 4. § c) pontja szerinti rezidenssel, ha nem vette fel a koronavírus elleni védőoltást. A döntés a következő egészségügyi szolgáltatónál dolgozó szakemberekre érvényes:

– alapellátás,
– ügyeleti ellátás,
– járóbeteg-szakellátás,
– diagnosztika,
– fekvőbeteg-szakellátás,
– mentést igénylő ellátás,
– betegszállítás,
– bentlakásos szociális vagy gyermekvédelmi intézményben szervezett egészségügyi ellátás,
– fegyveres és rendvédelmi szervek egészségügyi ellátása (dolgozók és fogvatartottak alapellátása), valamint
– a közvetlen lakossági gyógyszerellátás.

 

A hivatkozott egészségügyi tevékenység végzésének egyes kérdéseiről szóló törvény ide vágó paragrafusa szerint egészségügyi dolgozó minden egészségügyi tevékenységet végző természetes személy,

– aki az általa ellátott egészségügyi tevékenység végzésére jogosító szakképesítéssel rendelkezik, vagy
– aki nem rendelkezik az első pont szerinti szakképesítéssel, de közreműködik a szakképesítéssel rendelkező egészségügyi dolgozók által ellátandó feladatokban.

 

Fontos szabály, hogy a még be nem oltott egészségügyi dolgozók az egydózisú oltóanyag esetén a védőoltást, a kétdózisú oltóanyag esetén a védőoltás első dózisát 2021. szeptember 1. napjáig kötelesek felvenni.

 

Azt is hozzáteszik, hogy a kétdózisú oltóanyag esetén a védőoltás második dózisát az oltóorvos által meghatározott időpontban felvenni.

Az a dolgozó mentesül az oltási kötelezettség alól, aki részére egészségügyi indokból ellenjavallt a védőoltás felvétele, és ezt az orvosi szakvélemény is alátámasztja. Az orvosi szakvéleményt a foglalkoztatott kezdeményezésére, a háziorvosának javaslata alapján a munkáltatója szerint illetékes foglalkozás-egészségügyi szolgálat szakorvosa, ennek hiányában a foglalkoztatott vagy a végzett tevékenységre való egészségügyi alkalmasságának elbírálására jogosult más orvos adja ki.

 

A rendelet értelmében a munkáltató a foglalkoztatottat felhívhatja a védőoltás felvételének igazolására. A védőoltás felvételét a foglalkoztatott a munkáltató felhívására öt napon belül köteles hitelt érdemlő módon igazolni a személyazonosság igazolására alkalmas hatósági igazolvány és az alábbi dokumentumok valamelyikének egyidejű bemutatásával:

– uniós digitális Covid-igazolvány,
– védettségi igazolvány, illetve applikáció,
– a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapján közzétett minta alapján az oltást igazoló orvos által kiállított SARS-COV-2 elleni védőoltásról szóló igazolás,
– az Egészségügyi Világszervezet által kiadott nemzetközi oltási bizonyítvány.

 

Aki mindezek ellenére a szeptember elsejei határidőre nem veszi fel a védőoltást, azt a munkáltató kötelezheti, hogy 15 napon belül vegye fel a védőoltást és igazolja később annak felvételét.

 

A foglalkoztatott jogviszonyát felmentéssel, illetve felmondással azonnali hatállyal meg kell szüntetni, ha

a) a foglalkoztatott a védőoltás felvételét a felhívástól számított 15 napon belül nem igazolta a munkáltató felé, és
b) a foglalkoztatott az orvosi szakvéleményt a felhívástól számított 15 napon belül nem mutatja be.
A rendelet egyébként augusztus 1-jén lép hatályba, a szeptember elsejei határidőt előíró pontja viszont csak augusztus 15-én.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló