2024. július 13., Jenő

Mindenki ügye

#pedagógusok #oktatás #válság

Durván csökken a pedagógusok száma Magyarországon

Csarnó Ákos 2023.07.12. 15:21

És a státusztörvény hatásait még nem is látni.

 

Mindössze 1884 pályakezdő pedagógus kezdett dolgozni a közoktatásban a mostani tanévben – közölte a Népszavával az Oktatási Hivatal. A számok azt jelzik, hogy egyre kevesebben állnak munkába azok közül, akik felsőoktatási tanulmányaikat pedagógusképzésben kezdik el.

„A jelentkezők alig több mint 10 százalékából, a képzést elkezdőknek pedig kevesebb mint 21 százalékából lett végül a köznevelésben elhelyezkedő pedagógus” – írja a lap. A folyamat eléggé egyértelmű.

2020 volt v mélypont, amikor csak 11 ezren jelentkeztek pedagógusnak, idén viszont 18 ezer fölé emelkedett ez a szám (ez a hat évvel ezelőtti szintet jelenti), a státustörvény miatt azonban várhatóan még kevesebben érkeznek majd, mind többen távoznak, és fokozódik majd a tanárhiány.

 

A Pedagógusok Szakszervezete szerint több mint 5000 pedagógus mehet nyugdíjba az idén, így nehéz lesz megállni a lejtőn, mivel évente 3-4 ezer fővel csökken a pedagógusok száma a nyugdíjazások miatt.

 

indexkép: Getty Images

 

 

Támogasd a hatalomtól független újságírást!

Bár a kormánymédia megpróbálja elhitetni, hogy a tőlük független szerkesztőségek úsznak a pénzben ez közel sincs is.

Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogast adománnyal a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét.

Adományodat ide utalhatod: 10918001-00000113-44920004.

Köszönjük!

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egerben láttam, hallottam csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló