2022. július 7., Apollónia

Mindenki ügye

#iskola #diák #iskolakezdés

Drága lesz a sulikezdés: akár 50 százalékkal is többe kerülhetnek a füzetek

Nagy Donát 2022.06.21. 07:54

De ha éppen kinőtte a tanuláshoz szükséges bútort a gyerek, az is egy vagyon lehet.

 

Kilőttek az árak, így még drágább lesz az iskolakezdés, mint ahogy azt eddig megszoktuk, írja az Eduline.

 

A portál cikke szerint idén már 65 ezer forintot kell fizetni azért az íróasztalért, amelyet tavaly nyáron még 30-50 ezer forintért meg lehetett venni – több tízezer szülő szembesül majd ugyanezzel, amikor néhány múlva, már az iskolakezdésre készülve elkezdi nézegetni a bútorboltok kínálatát. Az alapanyaghiány, a fuvarköltségek és az ukrajnai háború miatt kilőttek a bútorárak, ez pedig sok családnál a tanévkezdés előtti kiadásokat is megdobja.

school-1974369_1280
Fotók: Pixabay

 

Minimum 10, de inkább 20 százalékkal emelkedett az íróasztalok és az irodaszékek ára is. Van olyan gurulós szék, amelyért 15 ezer forinttal kell többet fizetni, mint tavaly, de egy 50 ezres – tavaly nyáron akciósan 35 ezer forintért hirdetett – íróasztal ára is 65 ezerre emelkedett.

Pedig néhány hét múlva több tízezer szülő kezdi majd nézegetni az üzletek kínálatát, a diákok ugyanis jellemzően az általános iskola elkezdésekor kapnak íróasztalt és gurulós széket, és sokan a középiskola kezdetén is új, a testmagassághoz passzoló bútort kezde(né)nek használni.

Egy tavaly ilyenkor 45 ezerért hirdetett szék most 60 ezer forint, de egy akciósan 32 ezerét hazavihető asztal idén 65 ezerre drágult.
 

A magyar szülők az új tanévhez szükséges alapvető felszereléseket 15-20 ezer forintért, iskolatáskát további 15 ezer forintért vásárolnak a boltokban tavalyi felmérései alapján. Ha a tornacipőtől az íróasztalig mindent felírunk a bevásárlólistánkra, gyorsan kiderül, hogy igencsak optimisták azok a becslések, amelyek szerint 30-40 ezer forintból meg lehet úszni az iskolakezdést, írja az Eduline.

 

Valójában ennél jóval magasabb összeg megy el augusztusban, akkor is, ha egy család mindenből a középkategóriát választja. Idén ráadásul azzal is számolniuk kell a szülőknek, hogy – többek között – a fa árának emelkedése miatt a füzeteket is magasabb áron lehet majd megvásárolni.

 

A papír árának emelkedése miatt körülbelül 30-50 százalékkal lesznek drágábbak a füzetek, rajzlapok, vagyis minden papírból gyártott tanszer, de az iskolatáskák, tolltartók, írószerek is sokkal többe kerülnek majd; a nagykereskedők átlagosan 15-30 százalékos drágulással kalkulálnak.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló