2024. július 13., Jenő

Mindenki ügye

#európai unió #oroszország #szankció #fegyverek

Csak most, és szinte titokban tiltotta meg az EU fegyverek eladását Oroszországnak

Kósa András/Azonnali.hu 2022.04.10. 11:30

Az Európai Uniónak csak most sikerült eljutnia odáig, hogy teljes exporttilalmat vezessen be a fegyverekre Oroszországnak – vette észre a Politico.

azonnalipp

Pénteken fogadták el az Oroszországgal szembeni uniós szankciók ötödik csomagját. Ebben többek között behozatali tilalmat rendelnek el az Oroszországból származó szénre és más fosszilis energiahordozókra, megtiltják az orosz hajók kikötését az EU kikötőiben és néhány kivétellel (például gyógyszerek) betiltják a közúti árufuvarozást is.

 

A Politico vette észre, hogy a szankciók között szerepel még egy intézkedés: a fegyverek és mindenféle katonai szolgáltatás tilalma Oroszországnak. Ennek értelmében bármely fegyvert, alkatrészt, lőszert, harci járművet tilos eladni Oroszországnak – mostantól, az agresszió hatodik hetét követően.

hokamera-
Hőkamera egy harckocsin (Kép forrása: Wikimedia Commons)

A Politico brüsszeli forrásokra hivatkozva azt írta, az EU vezetői maguk is roppant kínosnak tartják, hogy csak most sikerült elérni ezt az intézkedését, ezért a hivatalos kommunikációban ez nem is szerepel, vagyis szinte titokban tiltották be a fegyverexportot.

 

A Krím és Kele-Ukrajna 2014-es megtámadása után már bevezettek hasonlót, ezt azonban hamar feloldották és Franciaország például 2015-2020 között 125 millió euró értékben szállított Oroszországnak hőkamerákat és repülőgépekre szerelhető infravörös érzékelőket.

 

A Politico felidézi, hogy Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter nemrég felháborodva nyilatkozta, hogy orosz tankokban a német Bosch legmodernebb alkatrészeit találtak meg. A cég csak annyival kommentálta az esetet, hogy „ki fogják vizsgálni”.

 

Ezt a cikket az Azonnali szállította.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló