2021. december 7., Ambrus

Mindenki ügye

#törvényjavaslat #önkormányzati bérlakások #böröcz lászló

Megbukott a botrányos bérlakásterv, úgy tűnik, csak a budai várbéli önkormányzati lakásokat árusítanák ki

Székely Zoárd 2021.05.26. 10:05

Fordulat a lakástörvénynél.

Ma kezdődik a parlamentben a nagy politikai vihart kiváltó lakástörvény általános vitája, Böröcz László fideszes képviselő önálló indítványa alapján. A kormánypárti politikus a javaslatát azzal indokolta: az a cél, hogy „mindenki juthasson saját tulajdonú lakáshoz, aki önkormányzati bérlakásban lakik”. 

Kivégezné a kormány az önkormányzati bérlakásrendszert. Jöhet a csókosok és ügyeskedők kora?

Böröcz László fideszes képviselő jegyzi azt a törvényjavaslatot, amely szerint kedvezményes áron, a lakás értékének 30 százalékáért lehetne megvásárolni az önkormányzati bérlakásokat a jövőben. Csak azok a bérlők vehetnék meg a lakásokat, akiknek 2020. december 31-én már fennállt a bérleti jogviszonyuk. Az önkormányzatoknak hat hónapon belül kell a lakások forgalmi értékét közölni a vételi joggal rendelkezővel.

Minden módosítási javaslatot megfontolunk, és megpróbáljuk meggyőzni azokat, akiknek fenntartásaik vannak

– mondta korábban Böröcz László az ATV Híradó megkeresésére.

 

Ma reggel azonban fideszes források arról számoltak be az atv.hu-nak, hogy Kocsis Máté frakcióvezető tájékoztatása szerint sikerült megállapodni a kormánnyal ebben a vitás kérdésben. 

Vagyis a lakástörvényhez benyújtott módosító indítványt a kormány csak a főváros világörökségi részére vonatkozóan fogja támogatni.

A lap emlékeztet, hogy az eredeti módosítóindítvány szerint a bérlakásokat az önkormányzatoknak kötelezően el kellene adni a bérlőknek a piaci ár legfeljebb 30 százalékáért. Ez országszerte nagyjából 100 ezer lakást érint. Ha megszavazzák, az új törvényt az önkormányzatok 800 milliárdos vagyontól esnének el.

 

A módosítást fideszes polgármesterek is bírálták, azt sem Papp László debreceni, sem Cser-Palkovics András székesfehérvári, de a győri városvezető Dézsi Csaba András sem tartja jó ötletnek. 

 

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló