2021. december 7., Ambrus

Mindenki ügye

#fidesz #törvényjavaslat #önkormányzati bérlakások

Még fideszes városvezetők is kritizálták az önkormányzatibérlakás-privatizációs javaslatot

Barna Benedek 2021.05.14. 15:34

Volt, aki egyenesen marhaságnak nevezte a tervezetet.

Portálunk is hírt adott arról a fideszes törvényjavaslatról, amely szerint kedvezményes áron, a lakás értékének 30 százalékáért lehetne megvásárolni az önkormányzati bérlakásokat a jövőben. 

 

A tervezet kapcsán – mint arról a Telex beszámolt – ritka jelenségnek lehetünk szemtanúi: fideszes politikusok nyilvánosan kritizálnak egy kormánypárti törvényjavaslatot. A portál cikke rámutat: ha az önkormányzatoknak kötelező lesz eladniuk a tulajdonukban lévő bérlakásokat, azoknak a bérlőknek, akik szeretnék megvásárolni azokat, azzal a kormánypárti vezetésű települések is nagy vagyontól esnének el, így nem csoda, hogy több fideszes polgármester nyilvánosan is kikelt a tervezet ellen.

 

Székesfehérvár kormánypárti polgármestere szerint a lakástörvény parlamentnek benyújtott módosítása a jelenlegi formájában nem jó. Cser-Palkovics András pénteken a Facebookon azt írta:

Az Országgyűlés a törvény erejénél fogva, a tulajdonosok felett dönt az önkormányzati vagyon kimondottan nem értékarányos elidegenítéséről.

A városvezető szerint a lakáspolitika az önkormányzatok ügye, az önkormányzati lakások pedig a települések vagyonának fontos részét képzik.

Elfogadhatatlannak tartja azt, hogyaz új lakástörvény értelmében minden bérlő a forgalmi érték 10,5-30 százalékáért vehetné meg az önkormányzatoktól az ingatlanokat.

Cser-Palkovics ezért szakpolitikai javaslatokkal fordulna a lakástörvény módosítását kezdeményező párttársához, Böröcz Lászlóhoz. A székesfehérvári polgármester egyébként nem először szólalt fel kormánypárti intzkedések ellen: korábban az iparűzési adó elengedésére tett javaslattal sem értett egyet, nemrég pedig az ingyen parkolás eltörlését kérte.

cser-palovics-mti-Bodnár-Boglárka
Cser-Palkovics András (Fotó: Bodnár Boglárka / MTI)

De nem Cser-Palkovics volt az egyetlen, más fideszes városvezetők is nyilvánosan kikeltek az ellen, ahogyan a Fidesz gyakorlatilag kivégezné az önkormányzati bérlakásrendszert. Nála élesebben fogalmazott a szintén fideszes Kovács Péter, a XVI. kerület polgármestere, aki nyílt levelet írt Böröcznek, amelyben a javaslatát egyenesen marhaságnak nevezte.

Kovács szerint ennyire olcsó mindenki megvenné az önkormányzati lakást, amiben lakik, ha más nem, hitelből, amit biztosan megkapna, hiszen a lakás értéke sokkal magasabb lenne a vételárnál, így pedig az önkormányzatnak nem marad bérbeadható lakása, és nem tud segíteni azokon, akiknek anyagi helyzetük nem teszi lehetővé a bérlést, vagy fiatalok, és még nem spóroltak össze annyit, hogy saját lakásba költözzenek.

Kovács Péter kritikájához a Facebookon kommentben csatlakozott a XXII. kerület fideszes alpolgármestere, Németh Zoltán is, aki azt írta: "Öröm látni, hogy az ember nincs egyedül a véleményével", míg Talabér Márta, Várpalota szintén fideszes polgármestere erre a hozzászólásra azt válaszolta azt: "sokan gondoljuk így".

 

A Telex cikke idézi a Periféria Központ gyűjtését, amely szerint a Fidesz-KDNP-vezetésű önkormányzatok legalább 1000 önkormányzati lakással rendelkeznek, ami azt jelenti, hogy egyenként tízmilliárdos nagyságrendű veszteség érheti őket, ha a lakásprivatizációs törvényjavaslat átmegy a parlamenten.

 

Az persze már kevésbé meglepő, hogy a lakástörvény-javaslatot a benyújtása óta több ellenzéki polgármester is bírálta a javaslatot, köztük Karácsony Gergely főpolgármester, aki szerint annak nyertesei a "fideszes csókosok és konkrétan a lakásmaffia" lesznek. Emellett 25 szakmai szervezet is tiltakozó nyilatkozatot adott ki.

 

(Indexfotó: pikrepo.com)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló