2024. július 24., Kinga Kincső

Mindenki ügye

Teljesen kivéreztetné Egert és a többi önkormányzatot, minden adóbevételt elvenne tőlük az Iparkamara elnöke

Molnár Richárd 2019.11.30. 00:00

Parragh László két évre függesztené fel az iparűzési adó fizetését a vállalkozásoknak, sőt, lényegében az összes helyi adót befagyasztaná. A kamarai hozzájárulást viszont továbbra is fizetni kell.

 

A mikro-, kis- és középvállalkozói (kkv) szektorban az iparűzési adó (ipa) teljes elengedésére tesz javaslatot a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) 2020-ra és 2021-re, ágazattól és árbevételtől függetlenül – hangsúlyozta a Magyar Nemzetnek Parragh László, az MKIK elnöke.

 

Az Egri Ügyek számolt be róla, hogy az összes önkormányzat, köztük Eger vezetőjét is kirázta a hideg azután, hogy Parragh személyesen járt Orbán Viktor miniszterelnöknél, ahol előadta javaslatát az ipa (akkor még csak egyéves) felfüggesztésére, illetve halasztására, vagyis utólagos befizetésére. Mint megírtuk, a koronavírus-járvány és a kormányzati megszorítások (például gépjárműadó 100 százalékos elvonása, parkolási díjfizetés felfüggesztése stb.) hatásai alatt nyögdécselő Eger költségvetése biztosan nem bírná el az ipa akár egyéves felfüggesztését sem. "Az iparűzési adó hiányát az önkormányzat nem tudná pótolni és már nem csak az önkormányzat önként vállalt feladatainak (sport, kultúra, turizmus stb. támogatás) finanszírozása szűnne meg, de a kötelező feladatainkat sem tudnánk tovább ellátni, hiszen ekkora bevételkiesés finanszírozhatatlanná tenné az intézményeink és cégeink működését, dolgozóinak fizetését." - írta akkor válaszában Eger önkormányzata.

 

Parragh László 

 

Ráadásul több közgazdász is felhívta a figyelmet arra, hogy az ipa elengedése a lehető legrosszabb módja a vállalkozások segítésének, ugyanis a gazdasági válság hatására éppen a cégek árbevétele zuhan be drasztikusan, márpedig az ipa alapját az árbevétel jelenti. Tehát így is jóval kevesebb iparűzési adót fizetnek be a vállalkozások, így Egerben is meredeken bezuhant a 2020-as ipa-bevétel.

 

Mindezek ellenére az Iparkamara elnöke most még meredekebb javaslattal állt elő a Magyar Nemzetnek adott interjújában:

 

nem csupán az adónem felfüggesztését, hanem a kötelezettség teljes elengedését javasolják a kormánynak. A 2020-ban már befizetett feltöltési kötelezettségekre is vonatkozik a javaslat, így ezek „lelakhatóvá” válnának a jövőben (bármit is jelentsen ez - a szerk.), mivel nem társul majd hozzájuk adófizetési kötelezettség. Ráadásul két évre vonatkozna az ipa elengedése.

 

Parragh még ezt a döbbenetes javaslatot is képes volt megfejelni:

 

– Javasoljuk emellett a kormánynak a további, önkormányzati hatáskörbe tartozó adónemek mértékének befagyasztását. Idetartozik egyebek mellett az ingatlanadó, az idegenforgalmi adó, az építményadó, valamint a kommunális adó. Javaslatunk célja, hogy az iparűzési adóból származó bevétel kiesését az önkormányzatok ne az egyéb adónemek emelésével pótolják, ezzel is garantálva, hogy valóban mérséklődjenek a kkv-k terhei.

- fogalmazott az MKIK elnöke. Vagyis Parragh javaslata szó szerint megfojtaná az önkormányzatokat, ugyanis az ipa kiesését nem tudnák így más helyi adók növelésével kompenzálni.

 

Az Iparkamara elnökének javaslatán nem csak gazdasági szakemberek és ellenzéki polgármesterek döbbentek meg, hanem még egy kormánypárti politikus is. Székesfehérvár fideszes polgármestere, Cser-Palkovics András az ATV-nek azt nyilatkozta, "szakmaiatlan és átgondolatlan" Parragh László javaslata, ami „ellehetetlenítené a településeket” anélkül, hogy érzékelhető gazdasági eredményeket hozna. A Fidesz politikusa elmondta, az élet minden területén használják azokat az adóforintokat, amelyek az iparűzési adóból érkeznek be. Ebből kifolyólag ez nem a településeknek, hanem az ott élőknek fájna igazán.

 

Cser-Palkovics András 

 

Érdekes szempontot hozott fel a Demokratikus Koalíció is az ipa-elvonással szemben:  „Parragh László a kamara elnökeként az önkormányzatok kifosztása helyett inkább a kamarai hozzájárulás elengedésével foglalkozzon, mivel ez tartozik a hatáskörébe". Való igaz: miközben az Iparkamara elnöke a magyar vállalkozásokat tehermentesíteni az önkormányzatok megsarcolásával, eszébe sem jut az évi 5000 forintos, tulajdonképpen semmilyen közfeladatot finanszírozó (az Iparkamara puszta fenntartásán, illetve néhány, nem kötelező kamarai szolgáltatáson kívül) kamarai hozzájárulás összegének csökkentése vagy teljes elengedése a hazai vállalkozók, cégek számára.

 

A DK közleményében hozzáteszi, „a kormány több ízben megmutatta már, hogy kegyetlenül szeretné büntetni az önkormányzatokat, amik az iparűzési adó elvesztésével már így is hatalmas bajban vannak, és üres zsebbel néznek szembe a ki tudja mennyi ideig húzódó járvánnyal."

 

(Fotók: MTI)

 

Összeomlana Eger működése, ha a járványra hivatkozva a kormány felfüggesztené az iparűzési adót

Az Iparkamara elnöke javasolta Orbán Viktornak, hogy az adófizetés egyéves felfüggesztésével segítsék a vállalkozásokat. Így azonban az alapvető közszolgáltatásokra se jutna pénz az önkormányzat szerint.

 

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló