2024. április 19., Emma

Mindenki ügye

#kresz #elektromos roller

Csak a nagyobb sebességű elektromos rollerek minősülnének segédmotoros kerékpárnak

Csarnó Ákos 2023.03.29. 13:51

Még idén jöhet a KRESZ módosítása?

 

Nem tisztázott jelenleg, hogy a 20-25 km/órával közlekedő e-rolleresek egyáltalán gyalogosnak minősülnek-e, az ennél gyorsabb járművek pedig segédmotoros kerékpárnak tekintendőek-e - foglalta össze a 444.hu. Pintér Sándor nyilatkozott arról, hogy szerinte „az elektromos rollert a hatályos szabályozás alapján, külön eltérő rendelkezés hiányában csak segédmotoros kerékpárnak lehet megfeleltetni”. Így nem lehetne közlekedni velük a járdán, a gyalogosok között.

 

Révész Máriusz, aktív Magyarországért felelős államtitkár a hétvégén a Magyar Nemzetnek arról nyilatkozott, hogy elkészült egy javaslat, ami alapján a 25 kilométer/órás végsebességű elektromos rollerekre, elektromos kerékpárokra ugyanazok a szabályok vonatkoznak majd, mint a kerékpárokra.

 

Amennyiben a jármű végsebessége meghaladja a 25 kilométer/órát, már segédmotoros kerékpárnak minősül majd.

Az államkittér szerint azért itt húzták meg a határt, mert „ha az összes elektromos rollert segédmotoros kerékpárnak minősítenénk át, akkor a rollermegosztó cégek lehúzhatnák a rolót. A segédmotoros kerékpár használatához kötelező a bukósisak, viszont a rollerezők közül senki sem hord ilyen védőeszközt. Tehát azoknál a rollereknél, ahol 25 kilométer/óra sebességnél gyárilag lekapcsol a motor, egységesen az unióban kerékpárokra vonatkozó szabályozás van érvényben”.

A KRESZ-módosítást korábbra tervezték, de a kormányzati átalakítások miatt a tervezet átkerült az Építési és Közlekedési Minisztériumhoz, így a végleges döntés Lázár Jánoson múlik.

 

indexkép: Gettry Images

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egerben láttam, hallottam csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló