2022. december 3., Ferenc Olívia

Mindenki ügye

#berecz mátyás #könyv #donald tusk #bem józsef

Donald Tusk az egri Berecz Mátyással együtt állítaná helyre a megromlott magyar-lengyel viszonyt

Kovács Dávid 2022.03.20. 09:59

A megoldást egy Bem apóról szóló könyvben és kutatásban látják. De még akár egy film is születhet.

Donald Tusk az ellenzéki összefogás egri választókörzetben indított jelöltjével, Berecz Mátyással együtt javítana a magyar-lengyel kapcsolaton, derül ki a 24.hu cikkéből.

 

Ahogy korábban az Egri Ügyek is írt róla, a március 15-én tartott ellenzéki nagygyűlés külföldi sztárvendége a legnagyobb lengyel ellenzéki párt, a Polgári Platform, valamint az Európai Néppárt elnöke, Donald Tusk volt, aki a budapesti eseményen az egri Vármúzeum kirúgott igazgatójával, Berecz Mátyással is találkozott. Ez önmagában még nem újsonság, Berecz ugyanis már másnap reggel megosztott egy Tuskkal közös képet a Műegyetem rakpartról.

 

Egy közvetlen, szerény ember - Donald Tuskkal, az Európai Néppárt és a lengyel ellenzéki Polgári Platform elnökével a...

Közzétette: Berecz Mátyás – 2022. március 16., szerda

 

Berecz a hivatalos Facebook-oldalán közzétett posztban "közvetlen, szerény embernek" nevezte Tuskot, akivel – a bejegyzés szövege szerint – a nagygyűlés szünetében fotózkodott. "Az Európai Parlament legrégebbi és legnagyobb frakciójának elnöke nem véletlenül választotta a kormánypárti békemenet helyett az ellenzéki kormányváltó nagygyűlést. Magyarországnak vissza kell térnie Európához és a polgári demokratikus értékekhez" – kommentálta akkor a találkozást Berecz.

 

Az újdonság az, hogy a 24.hu most arról ír: a budapesti találkozón a két fél megállapodott abban, hogy saját programmal próbálnak meg javítani az Orbán-kormány oroszbartásága miatt drasztikusan megromlott kapcsolatokon. A portál értesülései szerint a program fő eleme egy lengyel-magyar történészcsoport felállítása lenne, amely aztán egy korszerű Bem apó-életrajzzal koronázhatná meg a közös kutatómunkát.

 

Mint köztudott, a lengyel származású Józef Zachariasz Bem – aki nekünk, magyaroknak többnyire csak Bem József – az 1848-49-es szabadságharc idején altábornagyként szolgált a magyar honvédségben. Tusk egyébként az ellenzéki megmozduláson mondott beszédében is előhozta Bemet – akinek épp az azt megelőző nap volt születési évfordulója – , akiről azt mondta: ha még élne, ő is az ellenzéki nagygyűlésen lenne, és biztosan nem a fideszes Békemeneten.

 

A 24.hu úgy tudja: az idővel összeálló Bem-kötetet mindkét nyelven, tehát lengyelül és magyarul is, kiadnák, emellett pedig ösztöndíjjal segítenék, hogy film is készüljön a témában. A portál szerint a kutatói munkában részt vesz Berecz Mátyás munkatársa és kabinetfőnöke, a lengyel területtel foglalkozó Balla Péter történész is.

 

(Indexkép: Berecz Mátyás / Facebook)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló