2022. július 5., Emese Sarolta

Mindenki ügye

#egészségügy #semmelweis egyetem #bőrbetegség

Beküldött kép alapján ismeri fel a bőrbetegségeket a Semmelweis Egyetem új technológiája


A mesterséges intelligencia alapú rendszer 700 bőrbetegséget képes felismerni, receptet is kiír, és ha kell, a szakrendelőbe küldi a pácienst.

azonnalipp

Hétszázféle bőrbetegséget képes azonosítani a páciens által beküldött fotó alapján az a mesterséges intelligencia alapú technológia,

amelyet januártól tesztelnek a Semmelweis Egyetem Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinikáján – áll a SOTE szerkesztőségünknek elküldött, és az egyetem oldalán is elérhető közleményében.

 

Az alkalmazást egy magyar cég, az AIP Medical Holding Zrt. fejlesztette ki. 

A bőrbetegségeket felismerő szolgáltatást március 24-től az egész ország területéről ingyenesen igénybe vehetik az érvényes biztosítási jogviszonnyal rendelkezők,

regisztrációt követően lehet feltölteni a rendszerbe a képeket.

 

Az eszköz az ismert bőrgyógyászati problémák jelentős részét – ez 700 féle bőrbetegség – tudja azonosítani. A diagnózist a mesterséges intelligencia állítja fel,

de azt minden esetben bőrgyógyász szakorvos hagyja jóvá.

Ezután a páciens vagy kap egy üzenetet arról, hogy nincs teendője, vagy szakvéleményt kap és mellé receptet vagy javaslatot vény nélküli gyógyszerre; vagy személyes konzultációra küldi a rendszer a szakrendelőbe, ahová tartozik (ha ez a SOTE, akkor, időpontot is kap).

borbetegseg-pixabay
Fotó: pixabay.com

Az alkalmazás mögött egy kétmillió képből álló adatbázis van, ezek közül 300 ezer kép esetében minden részletes adat – életkor, nem, az elváltozás testen való elhelyezkedése – ismert. A mesterséges intelligencia ezek alapján ismeri fel, hogy mit „lát” a beküldött képen.

 

Az applikációval gyorsan és egyszerűen lehet kiszűrni a sürgős ellátást igénylő betegeket, több bejövő pácienst lehet sokkal kevesebb erőforrással ellátni, így rövidül a várakozás és a diagnózis megállapításának az ideje is – idézi a SOTE közleménye Kovács Mátét, az AIP társalapítóját. 

 

A céggel az egyetem öt évre szóló, hosszú távú kutatás-fejlesztési keretmegállapodást kötött, további, mesterséges intelligenciára épülő orvostechnikai szoftvereket fognak közösen fejlesztése.

 

Ezt a cikket az Azonnali szállította.

 

 

(Indexfotó: Pixabay)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló