2022. augusztus 17., Jácint

Mindenki ügye

#kásler miklós #egészségügy #várólista

Kásler bejelentése: 13,6 milliárd forintot fordít a kormány a várólisták csökkentésére

Barna Benedek 2022.03.08. 13:11

Egy friss kormánydöntéssel azt szeretnék elérni, hogy minél több szolgáltató vehessen részt a várólistán szereplők ellátásában.

Kormánydöntés született a kórházi várólisták csökkentéséről, a kabinet 13,6 milliárd forintot fordít erre a célra

– jelentette be az emberi erőforrások minisztere kedden budapesti sajtótájékoztatóján.

 

Az MTI beszámolója szerint Kásler Miklós azt mondta, hogy Magyarországon a várólisták hossza 2010 környékére "rendkívüli módon megemelkedett". 2013-ban mintegy 70 ezer ember szerepelt a várólistákon, ezt 2019-re 28-26 ezerre lehetett leszorítani nagyon jelentős kormánytámogatással – közölte a humánminiszter. Hozzátette, hogy 2019-ben a magyar várólisták az európai országok első harmadában helyezkedtek el és körülbelül a svédországival megegyező számokat mutattak.

 

 

Ezt követően felidézte, hogy a koronavírus-járvány a várólisták növekedését okozta, ugyanis a halasztható műtéteket mindenhol, bizonyos országokban pedig az életet veszélyeztető betegségek kezelését is hosszabb vagy rövidebb ideig halasztani kellett. Magyarországon minden sürgősségi esetet, daganatos és kardiális betegséget diagnosztikájában és terápiájában is azonnal el kellett látni – tette hozzá Kásler Miklós.


A sajtótájékoztatón kiosztott írásos összegzés szerint

a kormány egyrészt a kiemelt várólista-csökkentési program végrehajtásának 2022 végéig történő meghosszabbításáról döntött, másrészt a program keretében elvégzett ellátások elszámolásának új, a korábbinál kedvezőbb feltételeiről rendelkeztek annak érdekében, hogy minél több szolgáltató vehessen részt a várólistán szereplők ellátásában.

A hír kapcsán a Telex cikke megjegyzi, hogy a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) honlapján korábban olvasható volt, az egyes műtétekre mennyit kell várni, azonban ez az adat év elején ezelőtt eltűnt a lekérdező felületről. Ezzel kapcsolatban keresték az Emberi Erőforrások Miniszteréiumát és a NEAK-ot is, de választ azóta sem kaptak.

 

(Indexfotó: Varga György / MTI)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló