2024. július 13., Jenő

Mindenki ügye

Az ellenzéknek is lesz államfőjelöltje

Barna Benedek 2022.02.03. 19:30

Több név is felmerült, de egyelőre nem dőlt el, hogy kit jelölnek.

 

Orbán Viktor tavaly év végén jelentette be, hogy Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli minisztert jelöli az államfői posztra, miután Áder János mandátuma májusban lejár. A következő köztársasági elnököt még az országgyűlési választás előtt, március 10-én fogják megválasztani. Noha a kormánypártok kétharmados többsége miatt borítékolható, hogy Nováké lesz az államfői pozíció, úgy néz ki, az összefogott ellenzéki pártok ennek ellenére is állítanak saját jelöltet – erről Márki-Zay Péter ellenzéki kormányfőjelölt beszélt az RTL Híradónak.

A jó hírem az, hogy nem egy, hanem több nevünk is van

– mondta a politikus a hírműsornak adott interjúban, hozzátéve, hogy egyelőre még nem jutottak konszenzusra a pártok, hogy ezen személyek ki mögé álljanak be. Hogy ez mikorra történhet meg, még nem tudni. "Lehet, hogy holnap, lehet, hogy egy hét múlva" – vélekedett Márki-Zay.

 

 

Az ellenzéki miniszterelnök-jelölt egyébként azt mondta, azt is el tudná fogadni, ha egyáltalán nem lenne köztársaságielnök-jelöltjük, mivel az ellenzék közös programjában az szerepel, hogy az államfőt közvetlenül választanák. Jelenleg azonban nem ez a helyzet, és az ellenzéki pártok azt szeretnék, ha így is lenne jelöltjük.

 

Márki-Zay már korábban is egyértelművé tette, hogy szerinte túl sokat nem kell foglalkozni ezzel a kérdéssel, hiszen úgyis megválasztják Novák Katalint. Akkor azt nyilatkozta, hogy neki személy szerint nincs jelöltje, de szerinte az ideális személy

egy jobboldali ember lenne, aki a fideszesek lelkiismeretét is megborzolhatná.

Az Alaptörvény szerint az államfőválasztást jelölés előzi meg. A jelölés érvényességéhez az országgyűlési képviselők legalább egyötödének, 40 főnek az írásbeli ajánlása szükséges (mindenki egy jelöltet ajánlhat). A jelölést az Országgyűlés elnökéhez a szavazás elrendelése előtt kell benyújtani. Első körben a szavazáson az képviselők kétharmadának támogatásával választható meg a köztársasági elnök. Ha az első kör eredménytelen volt, újabb szavazást kell tartani, amelyen a két legtöbb szavazatot kapott jelölt közül választanak, és az lesz az államfő, aki a legtöbb érvényes szavazatot kapta. Ha viszont a második szavazás is eredménytelen, ismételt jelölés alapján új választást kell tartani.

(Indexotó: Szigetváry Zsolt / MTI)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló