2024. július 14., Örs Stella

Mindenki ügye

#novák katalin #államfő #köztársasági elnök

Március elején választanak köztársasági elnököt

Barna Benedek 2022.01.13. 18:02

Még az országgyűlési választás előtt.

 

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón elárulta, hogy március 10-én rendezik meg az államfőválasztást – számolt be a 24.hu.

 

Ahogy arról portálunk is beszámolt, a második ciklusa után távozni kényszerülő Áder János helyett a Fidesz a korábbi családokért felelős tárca nélküli minisztert, Novák Katalint jelöli köztársasági elnöknek, miután az eredetileg felkért Kövér László nem vállalta.

 

Novák Katalin – akinek a megválasztása a Fidesz-KDNP kétharmados többsége miatt borítékolható – az első női államfőnk lesz. Korábban évekig a Fidesz alelnöke volt, erről a tisztségéről akkor mondott le, amikor miniszter lett, majd államfőjelöltsége bevezetése után tavaly év végén a miniszerségről is lemondott

novak-katalin-fb
Kép forrása: Novák Katalin Facebok-oldala

 

A márciusi dátummal egyúttal az is eldőlt – mutat rá a 24.hu cikke –, hogy

az április 3-ai országgyűlési választások előtt fogják megválasztani a köztársasági elnököt, így egy esetleges ellenzéki győzelem esetén az új kormánynak a Fidesz által kinevezett köztársasági elnökkel kéne együttműködni.

A hír kapcsán az Index megjegyzi: ellenzéki pártok alkalmatlannak nevezték Novák Katalint az államfői posztra, illetve a közvetlen köztársaságielnök-választás mellett foglaltak állást.

 

A Demokratikus Koalíciót, Jobbikot, LMP-t, Mindenki Magyarországa Mozgalmat, Momentumot, MSZP-t és Párbeszédet tömörítő ellenzéki összefogásnakegyébként egyelőre nincs saját jelöltje, mások azonban már megnevezték, kit tartanának alkalmasra a posztra: a Mi Hazánk Popély Gyula felvidéki történészt, az MTA doktorát, Szanyi Tibor volt szocialista politikus pártja, az Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalom (Iszomm) pedig Pál Évát, a Neoton Família egykori énekesét.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló