2024. április 15., Anasztázia Tas

Mindenki ügye

#országgyűlési választás #áder jános

Áder János kiírta az országgyűlési választás időpontját: ekkor szavazhatunk majd

Barna Benedek 2022.01.11. 16:22

Ahogy arra számítani lehetett, aznap lesz a kormány gyermekvédelminek nevezett népszavazása is.

 

"Az idei esztendőben Magyarország választójoggal rendelkező polgárai immár kilencedik alkalommal szabadon dönthetnek arról, hogy kikre bízzák közös ügyeink intézését. Az Alaptörvény és a választási eljárási törvény egyértelmű rendelkezéseket tartalmaz arra, hogy a köztársasági elnök milyen időpontra tűzheti ki az országgyűlési képviselők általános választását. E törvényi felhatalmazás alapján

az országgyűlési képviselők általános választását a legkorábbi időpontra, 2022. április 3-ára tűzöm ki

– áll Áder János köztársasági elnök kedden közzétett nyilatkozatában, amelyet a Telex idéz.

 

Ezt figyelembe véve a választás menetrendje a következőképpen alakul:

 

– Azonnal elindul a Magyarország határain kívül élő, magyarországi lakcímmel nem rendelkező nagykorú magyar állampolgárok értesítése és regisztrációra való felhívása,

 

– megkezdődik a külképviseleti névjegyzékbe vétel, valamint (a szavazást megelőző 66. naptól) az úgynevezett átjelentkezési és mozgóurna-igénylési időszak is. Átjelentkezni a szavazást megelőző kilencedik napig, mozgóurnát, illetve más segítséget viszont még két nappal a voksolás előtt is lehet majd.

 

– Közben azt a szervezetet, amely jelöltet vagy listát kíván állítani, a választás kitűzését követően jelölő szervezetként be kell jelenteni a Nemzeti Választási Bizottságnál (NVB), amire azonnal lehetőség van (az a párt állíthat jelölteket és listát, amely a választás kitűzésekor a civil szervezetek bírósági nyilvántartásában jogerősen szerepel, továbbá az országos nemzetiségi önkormányzatok indulhatnak.

 

– A nyilvántartásba vételről az NVB a törvény szerint legkésőbb a bejelentést követő negyedik napon dönt, tehát már a jövő héten lesznek, lehetnek hivatalos jelölők.


– Február 12-én, a szavazást megelőző 50. napon a választást lebonyolító szerv átadja az igénylő vagy a jelöltként indulni szándékozó választópolgár részére az általa igényelt mennyiségű ajánlóíveket.


– Ekkor kezdik majd el a pártok és a jelöltek a gyűjtést, amire két hetük lesz, tehát az, hogy ki szerepel majd a szavazólapokon, február 26-27. körül kiderül, hiszen az egyéni választókerületi jelöltet legkésőbb a szavazást megelőző 37., az országos listát legkésőbb a szavazást megelőző 36. napon kell bejelenteni.

 

–Február 12-én indul el a hivatalos kampányidőszak is, az ezt követő 50 napban a pártoknak és jelölteknek az általánosnál is nagyobb szabadsága lesz kampánytevékenységekre, amihez a hivatalos jelöltek és jelölőszervezetek állami forrásokat is kapnak.

 

– Még a kampányidőszakot megelőzően, február 5-től kezdik el kiküldeni a választási értesítőket, hiszen azt a választópolgárt, aki legkésőbb a szavazás napját megelőző 67. napon a szavazóköri névjegyzékben szerepel, a Nemzeti Választási Iroda tájékoztatja a szavazóköri névjegyzékbe vételéről. Amennyiben valaki nem kap értesítőt legkésőbb március 8-ig (a választást megelőző huszonötödik napig), ezt a Helyi Választási Irodának kell jeleznie (ezek elérhetőségét ITT lehet kikeresni).

 

A Fidesz és az ellenzék is győzelemre készül

 

A bejellentésre gyorsan reagált Orbán Viktor miniszterelnök, aki egy Facebook-posztjában jelezte, "Ott leszünk!". Pártja, a Fidesz közösségi oldalán pedig "Fel, győzelemre!" szöveggel jelent meg egy bejegyzés a választás időpontjról.

 

 

Az egyesült ellenzék közös közleményben reagált a hírre, ezt osztotta meg miniszterelnök-jelöltjük, Márki-Zay Péter is:

Már csak 82 nap van hátra a korszakváltásig. 82 nap múlva, április 3-án az Egységben Magyarországért és a civilek szövetsége leváltja Orbán Viktor lelketlen, korrupt és kapzsi rendszerét. már csak 82 nap van hátra a korszakváltásig: 82 nap múlva, április 3-án az Egységben Magyarországért és a civilek szövetsége leváltja Orbán Viktor lelketlen, korrupt és kapzsi rendszerét.

– fogalmaztak, majd arról írtak, hogy miközben "a kormányhoz közeli oligarchák felfoghatatlan mértékű vagyont halmoztak fel", az ország "sereghajtóvá vált".

 

 

Az ellenzéki pártok szerint ezért ideje a változásnak, hogy "Magyarország a fideszes kiváltságosok országa helyett mindannyiunk országa legyen". "Április 3-án új korszak kezdődik: egy igazságosabb, tisztességesebb, ahol mindenki előtt megnyílik az út a felemelkedéshez!" – zárják a közleményt.

 

Népszavazhatunk is az országyűlési választással egyidőben

 

Az államfő arról is döntött, hogy zintén április 3-án lesz a kormány gyermekvédelminek nevezett népszavazása is az alábbi négy kérdésről:

Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek köznevelési intézményben a szülő hozzájárulása nélkül szexuális irányultságokat bemutató foglalkozást tartsanak?

Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára nemi átalakító kezeléseket népszerűsítsenek?

Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek fejlődésüket befolyásoló szexuális médiatartalmakat korlátozás nélkül mutassanak be?

Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek a nem megváltoztatását bemutató médiatartalmakat jelenítsenek meg?

(Indexfotó: Koszticsák Szilárd / MTI)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló