2024. június 23., Zoltán

Mindenki ügye

#koronavírus #járvány #járványügyi intézkedés #korlátozások #ellenzéki összefogás #egységben magyarországért

Az ellenzék most már az emberekre bízná a védekezést, a járványügyi korlátozások eltörlését követelik

Fehér Buda/ugytudjuk.hu 2022.02.24. 17:56

Az Egységben Magyarországért pártszövetség szerint mára már odáig szelídült a járvány, hogy át kell térnünk az egyéni védekezésre.

 

A járványügyi intézkedésekről tartott sajtótájékoztatót az Egységben Magyarországért csütörtökön délután, Budapesten, a Parlament előtt. A tájékoztató elején elítélték az orosz támadást Ukrajna ellen, valamint elmondták, hogy humanitárius katasztrófának tartják a helyzetet az ellenzéki összefogás tagjai. Az Egységben Magyarországért emellett ma este hét órára tüntetést szervezett az orosz nagykövettség elé, hogy elítéljék az oroszok felőli agressziót.

 

Az összefogás tagjai aztán átértek arra, hogy

szerintük a pandémia mára már egyértelműen új, végszakaszba lép át. Az Egységben Magyarországért szövettség pártjai és politikusai ezért a mai napon azt követelték a magyar kormánytól, hogy lazítsa, vagy teljesen oldja fel azokat a járványellenes intézkedéseket, amelyek a magyarok jogait még mindig korlátozzák.

 

 

Az ellenzékiek szerint ehelyett

az egyéni védekezést kellene előtérbe helyezni, ez azt jelenti, hogy mindenki maga választhatná meg, hogy milyen eszközökkel kíván védekezni a vírus ellen.

Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke elmondta, hogy egyértelművé vált számukra, hogy az embereknek elege van a szigorításokból, normális életet akarnak élni. Azt is sokan elfogadhatatlannak tartják, hogy mekkora különbséget tesznek a szabályok az oltottak és az oltatlanok között. Schmuck szerint mindenki saját maga döntheti el, hogy ki és hol akar maszkot viselni a továbbiakban. 

 

Schmuck szerint egy másik fontos pont a tesztelés ingyenessé tétele.

Európa számos országaiban és a világ több részén ingyenesek a tesztelések, ezzel szemben Magyarországon megterheli a családok büdzséjét ez, pont akkor, amikor az infláció az egekben jár.

Scmuck emlékeztetett: ha egy család külföldre készül, akkor a rapid, egynapos PCR-tesztet kell elvégeztetniük. Ennek darabja azonban 30 ezer forint, tehát ha egy család minden tagja teszteltetne, nem biztos, hogy 100 ezer forintból kijön a mutatvány.

 

Schmuck után Vajda Zoltán, a Budapest 13-as egyéni választókerület közös ellenzéki képviselő-jelöltje vette át a szót. Mint mondta:

a járványügyi intézkedések között vannak ellentmondások is. Példának hozta fel azt, hogy stadionokban nem kellenek maszkok, színházban viszont már igen.

Vajda szerint Orbán Viktor saját maga leplezte le az intézkedések értelmetlenségét azzal, hogy egy cukrászdában nem viselt maszkot, pont úgy, hogy előtte volt az a tábla, ami erre szólította volna fel. Orbán csapata szerint azért nem volt a miniszterelnökön maszk, mert helyben fogyasztott, Vajda szerint viszont ha valaki elvitelre kérné a süteményt, akkor már rá is vonatkozna a maszkszabályozás.

 

Vajda után Arató Gergely, a DK képviselője elmondta, hogy olyan intézkedésekre van szükség, amelyek követhetőek. Arató szerint

az Orbán-kormány viszont már a járvány eleje óta visszatart fontos információkat, ezek helyett minden magyarázat nélkül kényszerítenek rá az emberekre súlyos intézkedéseket.

A képviselő szerint ma is vannak olyan szabályozások, amelyek már nem indokoltak. Arató példának hozta fel, hogy az oltatlan tanárokat úgy is kizárják, ha máshogy tudnák igazolni a védettségüket, így tovább gyűrűzik a tanárhiány. Április végén hasonló lesz a rendvédelmi szerveknél, ahol nem dolgozhatnak majd az oltatlan rendőrök, tűzoltók. A kormány ezek mellett fenntartja a veszélyhelyzetet, annak ellenére, hogy az ötödik hullám is hamarosan lecseng. Arató szerint a kormány visszaélt a járványügyi védekezéssel.

 

Végül Lukács László György, a Jobbik alelnöke, és országgyűlési képviselője zárta a tájékoztatót. A politikus szerint szükségtelenül korlátozzák a magyarok jogait. Lukács ismertette: az ellenzék szerint a továbbiakban nincs szükség szigorú maszkviselésre. Kiemelte, hogy szükség van az ingyenes tesztelésre, az államnak kellene állnia ezek költségét. A tömegrendezvényekről szólva úgy vélekedett, hogy itt is elavultak a szabályzások, már a környező országokban is több olyan szabályt oldottak fel, amely ezeket korlátozza. Lukács szerint sokan az egészségügytől is sokan estek el a tesztkötelezettség miatt.

 

A képviselő végül elmondta, a mai nap üzenete az, hogy el kell törölni a járvány miatt bevezetett korlátozásokat, mert ezek szükségtelenül korlátozzák az emberek szabadságjogait. 

 

(Via ugytudjuk.hu)

Indexfotó: unsplash.com

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló