2024. április 17., Rudolf

Mindenki ügye

#zöldfül

A veszélyhelyzet idején az önkormányzatok még engedélyezhetik az avarégetést

2019.11.30. 00:00

Korábban arról döntött a parlament, hogy 2021 elejétől betiltják a zöldhulladék elégetését, de ezt a döntést egy új rendelet felülírta.

 

Amíg a veszélyhelyzet fennáll, addig továbbra is az önkormányzatokra lesz bízva, engedélyezik-e az avar- és zöldhulladék-égetést, és ha igen, milyen feltételekkel – ez derül ki a Magyar Közlönyben megjelent rendeletből, szúrta ki a HelloVidék.

 

Ahogy azt az Egri Ügyek is megírta, a parlament nyáron fogadott el egy, az agrárminiszter által benyújtott törvénymódosítást, amelynek értelmében 2021. január 1-jétől tilos az egész országban tilos az avar és a kerti hulladék égetése, amit eddig az önkormányzatok rendeletben szabályozhattak.

 

Ezt a döntést azonban most felülírták egy december 2-án megjelent kormányrendelettel, amely a hellovidek.hu cikke szerint a koronavírus-járvány miatt bevezetett veszélyhelyzet idején alkalmazandó, levegőminőséggel összefüggő szabályokról szól. A rendelet értelmében a veszélyhelyzet megszűnéséig - azaz jelen állás szerint február 8-ig - továbbra is a települési önkormányzatok hatáskörében marad "a háztartási tevékenységgel okozott légszennyezésre vonatkozó egyes sajátos, az avar és kerti hulladék égetésére vonatkozó szabályok rendelettel történő megállapítása".

 

Azaz a veszélyhelyzet alatt továbbra is az önkormányzatokra lesz bízva, engedélyezik-e az avar- és zöldhulladék-égetést, és ha igen, milyen feltételekkel.

 

Fotó: Avarégetést ellenzők Facebook-oldala 

 

A rendelettel kapcsolatban a HelloVidék megkérdezte a Levegő Munkacsoport munkatársát, Bendik Gábor környezetvédelmi szakjogászt, aki azt mondta, hogy a visszalépéssel nem értenek egyet, és szerintük nehéz látni mögötte a szakmai indokokat. Emiatt írtak is egy tájékoztatást kérő levelet Gulyás Gergelynek, a Miniszterelnökséget vezető miniszternek, válasz egyelőre nem érkezett.

 

Levegőminőségi vagy akár hulladékgazdálkodási szempontból semmi nem indokolja a rendelkezést, sőt, éppen az ellentétére lenne szükség. Egyre több tanulmány bizonyítja, hogy a koronavírus-járvány terjedése, a tünetek súlyosbodása, a halálozási arány összefüggésben áll a légszennyezettséggel. Ennek több hatásmechanizmusa van, de röviden összefoglalva: a szennyezett levegőben található apró részecskéken is utazik a vírus, ráadásul a légúti megbetegedéseket eleve súlyosbítja, akár elő is idézheti a légszennyezettség. Éppen hogy a levegőminőség javítása érdekében kellene akár rendkívüli, akár hosszú távú intézkedéseket tenni azért, hogy a járványt visszaszorítsuk, nem pedig visszavonni az országos tilalmat.

 

– nyilatkozta a szakember.

 

Hozzátette: a januári időszakban nem is igazán keletkezik olyan mennyiségű kerti hulladék, mint ami a tavaszra vagy az őszre jellemző. Emellett szerinte az sem lehet indok, hogy ne lenne alternatíva a zöldhulladék elégetésére, "hiszen eleve egy megfelelő felkészülési idő állt a lakosság és az önkormányzatok rendelkezésére a kerti hulladékok környezetbarát kezelési módszereinek kidolgozására". A Levegő Munkacsoporthoz eddig nem érkezett olyan jelzés, amiből az derülne ki, hogy bárhol akadályba ütközik az átállás.

 

A HelloVidék cikke rámutat: az avar- és zöldhulladék-égetés egyébként számos településen már eddig is tiltott volt, jellemzően a kisebb önkormányzatok foglalkoztak kevésbé a jelenséggel.

 

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló