2021. május 14., Bonifác

Mindenki ügye

#koronavírus #vakcina #védőoltás #janssen

Amerikában leállítják az oltást az egydózisú Janssen-vakcinával

2021.04.13. 16:51

Néhány vérrögképződéses eset miatt szüneteltetik a használatát.

Az Egyesült Államokban egyelőre szüneteltetik a Johnson&Johnson egydózisú, Janssen nevet viselő vakcinájának használatát, mert az oltás után két héten belül hat beoltott szervezetében is vérrög alakult ki – írja a New York Times nyomán a 444.hu, hozzátéve, hogy a beszámoló szerint a hat beoltott 18 és 48 év közötti nő volt. Egy közülük meghalt, egy pedig súlyos állapotban került kórházba.

 

Az USA-ban eddig közel hétmillió ember kapta meg ezt az egydózisú vakcinát, amiből kedden érkezett 28.800 adag Magyarországra is, a tervek szerint elsősorban a honvédségi oltóbuszokon fognak oltani vele.

 

Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal, illetve az Amerikai Járványügyi Központ (CDC) szakemberei most közösen vizsgálják a vakcina és a vérrögök kialakulása közti összefüggéseket, illetve azt, hogy a továbbiakban engedélyezik vagy korlátozzák a Janssen használatát.

 

Ahogy arról portálunk is beszámolt, korábban az AstraZeneca vakcinájával kapcsolatban szintén érkeztek hasonló hírek. Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) szerint nem kizárt, hogy van összefüggés a brit-svéd vakcina és a trombózis között, de ezt egyelőre nem látják bizonyítottnak. Közlésük szerint a vakcina előnyei továbbra is felülmúlják a lehetséges mellékhatások kockázatait.

D_KOS20210413009
Az első szállítmánnyal Magyarországra érkező Janssen-vakcina (Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI)

Frissítés: Az MTI arról számolt be, hogy sajtóinformációk szerint az Egyesült Államok döntését követően Belgium és Hollandia is úgy határozott, egyelőre nem kezdi meg a Johnson & Johnson vakcinájának alkalmazását. Ideiglenesen felfüggesztette a vakcina beadását a Dél-afrikai Köztársaság is.

 

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) ugyanakkor kedden azt közölte: nincs bizonyíték arra, hogy összefüggés lenne a Johnson & Johnson koronavírus elleni vakcinája és a nagyon ritka vérrögképződéses esetek között. Az uniós gyógyszerügynökség folytatja az oltóanyag pénteken megkezdett vizsgálatát.

 

Miután megjelent az amerikai egészségügyi hatóságok javaslata, a Johnson & Johnson bejelentette: úgy döntött, hogy késlelteti a vakcinák leszállítását Európába. Ez az Európai Bizottságot "teljesen váratlanul" érte uniós források szerint, ezért magyarázatot kértek az amerikai gyógyszercégtől a bejelentésre az oltóanyag szállításának késedelméről.

 

Frissítés2: Csütörtökön az MTI beszámolója szerint Franciaországban azt jelentették be, hogy ugyanolyan feltételek mellett fogják forgalmazni és alkalmazni a Janssen-vakcinát, mint jelenleg az AstraZeneca oltóanyagát, azaz csak a legalább 55 évesek kaphatják. Svédországban pedig egyelőre nem kezdik el használni.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló