2024. július 20., Illés

Mindenki ügye

Állítólag jobb fejek lettek az albérlőkkel a lakástulajdonosok a válság hatására Egerben is

2019.11.30. 00:00

Volt, aki elengedte a lakbért vagy jelentősen csökkentette azt. Ez országos jelenség, de mi a helyzet Heves megyében?

 

Sokkolta a járvány az albérletpiacot, ami nemcsak a bérleti díjak csökkenését okozta, de a tulajdonosok is rendkívüli engedményeket biztosítottak a bérlőik számára – áll az ingatlan.com elemzésében, amit a hvg.hu szemlézett.

 

A járvány hatásai gyorsan megjelentek az albérletpiacon, és elsősorban a budapesti kiadó lakások piacát rendezték át. A lakásukat kiadó tulajdonosok jelentős része alkalmazkodott a járványból adódó kedvezőtlen helyzethez – derül ki az ingatlan.com nem reprezentatív, 1200 lakást kiadó megkérdezésével végzett felméréséből.

 

A tulajdonosok nagy többsége (60 százaléka) a koronavírus-járvány hatásait is figyelembe véve legalább egy évre kötne szerződést a bérlőjével.

 

A bérlők 40 százaléka kért a tulajdonosoktól fizetési kedvezményt, és akiktől kértek, azoknak a 97,5 százaléka meg is adta ezt. A bérbeadók további 35 százaléka ráadásul magától ajánlott engedményt a bérlőnek, anélkül, hogy kérték volna erre.

 

Azok a bérlők és tulajdonosok, akik fizetési engedményben állapodtak meg, 70 százalékban a fizetendő bérleti díj átmeneti csökkentéséről döntöttek, az esetek 15 százalékában pedig a bérlőknek ideiglenesen teljesen elengedték a bérleti díjat, és csak a rezsit, illetve közös költséget kell kifizetni a nehéz időszakban.

 

 

A fizetési engedményektől függetlenül a tulajdonosok a 43 százaléka abba is belemenne, hogy a bérbevevők a fizetési kötelezettségeiket a kaució terhére teljesítsék, amíg nem rendeződik a helyzetük.

 

Az ingatlan.com adatai alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) statisztikát készített a kiadó lakások kínálatának változásáról is. Ebből kiderül, hogy Budapesten 1000 lakásra vetítve leginkább a pesti belső kerületekben a legnagyobb a kiadó lakások kínálata: 2020 első negyedévéhez képest áprilisban 10 százalékról 17 százalékra nőtt.

 

Megindult az árzuhanás a lakás- és albérletpiacon, de mi a helyzet Egerben?

Bezuhant a kereslet. Megindult az árcsökkenés az ingatlanpiacon, a múlt év utolsó negyedében az előző három hónaphoz képest már esett az új és a használt lakások ára is a KSH és az Ingatlan.com adatai szerint - írta az Index. Ehhez jön majd még a járvány okozta keresletcsökkenés, hiszen ez még bőven a járvány előtti időszak adatait jelenti.

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló