2024. július 13., Jenő

Mindenki ügye

#időjárás #országos meteorológiai szolgálat #omsz

Akadémiai dolgozók: Palkovics miniszter nem érti, mi az, hogy valószínűség

Nagy Donát 2022.08.24. 07:06

Semmilyen szakmai hiányosság nem volt, és ilyen kivizsgálást a minisztérium nem is tervezett.

 

A Magyar Tudományos Akadémia kutatóhálózatának átszervezése után létrejött Akadémiai Dolgozók Fóruma is kiállt az Országos Meteorológiai Szolgálat mellett.

 

Mint ismert, hétfőn Palkovics László miniszter kirúgta az OMSZ két vezetőjét, Radics Kornéliát és Horváth Gyulát, mivel mégsem esett eső annak ellenére, hogy a meteorológia azt jelezte előre, valószínűleg esni fog. Emiatt pedig a budapesti tűzijátékot elhalasztották. A döntés miatt kormányoldalról senki sem vállalta a felelősséget, bűnbakot kellett keresni. Ezt találták meg az amúgy is lassan elviselhetetlen politikai nyomás alatt lévő OMSZ-ben. Előbb a propagandamédia kezdte ócsárolni őket, majd jött a kirúgás is.

 

A bolsevista menesztés nagy felháborodást szült, de Gulyás Gergely a Kormányinfón megvédte a döntést, igaz indokok és érvek nélkül. Most a Fórum így reagált:

"Az Akadémiai Dolgozók Fóruma határozottan elítéli az OMSZ két vezetőjének menesztését, mivel ez a döntés minden szakmai megfontolással ellentétes.


A 2022. augusztus 20-ra tervezett tűzijáték elhalasztását követően Palkovics László technológiai és ipari miniszter menesztette az Országos Meteorológia Szolgálat (OMSZ) két vezetőjét. A menesztés indoka, amit azóta egy másik kormányzati tényező is elismert, „az időjárás teljesen téves előrejelzése”.

 

Noha az OMSZ előrejelzése szerepet játszott  az ünnepi események megtartásáért felelős testületnek a halasztásról szóló döntésében, az előrejelzéssel kapcsolatos szakmai hiányosság vagy kifogásolható adatelemzés nem merült fel, és ilyennek bizonyítására vagy kivizsgálására az illetékes miniszter kísérletet sem tett. Mindez azt jelzi, hogy a döntéshozók nem értik, mit jelent egy esemény bekövetkezésének 80 százalékos valószínűsége.

 

Az Akadémiai Dolgozók Fóruma szolidaritást vállal az Országos Meteorológiai Szolgálat dolgozóival, az általuk kiadott nyilatkozattal minden tekintetben egyetértünk.

 

A meghozott döntést annál is inkább felháborítónak tartjuk, mert a műszaki kérdésekkel (egykor) foglalkozó Palkovics Lászlónak ‒ publikációi tanúsága szerint legalábbis ‒ tisztában kellene lennie a valószínűség jelentésével. Palkovics László már korábban is számos tudomány- és szakmaiságellenes lépésnek volt politikai kulcsfigurája, melyek közül az MTA kutatóhálózatának önkényes kiszervezése váltotta ki a legnagyobb tiltakozást.

 

A miniszter jelenlegi döntése a szakmai elvárásoknak megfelelő állásfoglalás helyett a politikai szempontok térnyerését segíti elő, az ADF pedig ezt a döntési mechanizmust teljes mértékben elutasítja."

Címlapkép: MTI/Mohai Balázs

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló