2024. április 17., Rudolf

Mindenki ügye

#turizmus #kormányrendelet #szép-kártya

Aggódhatnak a szállodások amiatt, hogy élelmiszert is lehet majd vásárolni a SZÉP-kártyákkal

Barna Benedek 2021.12.27. 18:23

Váratlanul érte őket az ezzel kapcsolatos bejelentés.

A járvány okozta gazdasági válság a turisztikai szektort sújtotta a legnagyobb mértékben és úgy tűnik, hogy a 2022-es év is a kilábalás éve lesz, emiatt aggasztó, hogy az eddig stabil bevételt jelentő SZÉP-kártya költések a rendelet miatt csökkenhetnek

– idézi a 24.hu a turizmus.com-nak nyilatkozó Baldauf Csabát, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének az elnökét.

 

Baldauf arra a módosításra utalt, amelyet Orbán Viktor jelentett be a napokban, és pénteken a Magyar Közlönyben meg is jelent. A kormányrendelet értelmében

a SZÉP-kártya vendéglátás alszámlájára utalt juttatás 2022. február 1. és május 31. között a kereskedő által értékesített élelmiszer vásárlására is felhasználható, a melegkonyhás vendéglátóhelyeken kívül (ez nem vonatkozik az alkohol tartalmú, valamint a dohányra és a feldolgozott dohánypótló termékekre).

Emellett december 31-ig meghosszabbodott az alszámlák közti átjárhatóság.

 

Baldauf azt mondta, a szakmát teljesen váratlanul érte ez a bejelentés. "A Széchenyi Pihenő Kártyát érintően tavaly bevezetett adókönnyítés célja a turizmus újraindulásának, fellendülésének segítése volt, s 2020-ban és 2021-ben is nagymértékben járult hozzá a belföldi kereslet növeléséhez, valamint a járvány miatt nehéz helyzetbe került vidéki, sok esetben családi üzemeltetésben lévő szálláshelyek, éttermek túléléséhez" – fogalmazott.

 

A szállodaszövetség elnöke azt is fontosnak tartja, hogy a SZÉP-kártya keretösszege és kedvezményes adózási feltételei 2022-ben is fennmaradjanak, és, hogy a turizmusfejlesztési hozzájárulás megfizetése alól is legalább 2022. július 30-ig mentesüljenek a vállalkozások, amíg a belföldi és külföldi kereslet helyreáll.

 

(Indexfotó: pikrepo.com)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló