2023. december 8., Mária

Mindenki ügye

#lengyelország #áder jános #lengyel-magyar barátság

Áder nem megy Lengyelországba a lengyel-magyar barátság napján, elmarad az egész program

Kósa András/Azonnali.hu 2022.03.18. 18:26

Áder Jánost várták volna március 23-ra a lengyelországi Bochnia városába a lengyel-magyar barátság napja alkalmából, de a magyar elnök nem utazik, törölték a programot – értesült az Azonnali.hu.

azonnalipp

IV. Béla Árpád-házi királyunk leánya, Szent Kinga szobrát avatta volna fel március 23-án a dél-lengyelországi Bochnia városában közösen Áder János magyar és Andrzej Duda lengyel köztársasági elnök, valamint a két vezető házastársa, Herczegh Anita, illetve Agata Kornhauser-Duda, de a szervezők törölték a programot – értesült több egymástól független forrásból az Azonnali.hu.

 

Információink szerint a helyzet jelenleg úgy áll, hogy Áder János egyáltalán nem utazik ki Lengyelországba a jeles nap alkalmából. Legalábbis – mint megtudtuk – pénteken délutánig a magyar Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) részéről

nem érkezett meg a lengyel félhez az engedélykérelem arra, hogy Áder János fegyveres testőrei átléphessék a lengyel határt.

Ez természetesen csak formaság, és egy baráti elnöki látogatás alkalmával kvázi automatikusan megadja az engedélyt a vendégfogadó ország, de mint „kötelező kört” azért le kell futni a két állam hivatalos szervei között. Az ügyben természetesen kerestük – még bőven hivatali időben – a Köztársasági Elnöki Hivatal sajtóosztályát, de nem kaptunk választ. Más forrásból viszont úgy értesültünk, hivatalosan „elhalasztják” a háború miatt a programot, de az egyik fő ok az volt, hogy oroszbarát magyar álláspont miatt Andrzej Duda nem akart magyar kollégájável mutatkozni nyilvánosan egy ilyen protokoll eseményen.

 

A magyar Országgyűlés és a lengyel Szejm még 2007-ben nyilvánította március 23-át a lengyel-magyar barátság napjává, azóta – mint a Magyar Hírlap idézte a KEH-et –

mindkét országban megünneplik, évente váltakozó helyszíneken nagyszabású államfői programmal köszöntik a két nemzet immár ezer évre visszatekintő, sok szempontból páratlanul szoros kapcsolatát.

Igaz, a pandémia miatt a személyes találkozók 2020-ban és 2021-ben elmaradtak, de például virtuális megemlékezést 2021-ben is tartottak Áder János és Andrzej Duda, valamint Herczegh Anita illetve Agata Kornhauser-Duda között. A Bochniain.pl helyi hírportálon egyébként olvasható még egy február 22-i keltezésű (tehát a háború kitörése előtti) hír, amely „nagyszabású ünnepségekről” és

a Szent Kinga szobor leleplezéséről szól a két elnöki pár részvételével,

olyannyira, hogy a helyi polgármester az eredetileg tervezett 400 ezer zlotys költségvetés megtoldását kérte a helyi képviselőtestülettől 165 ezer zlotyval.

 

Ezt a cikket az Azonnali szállította.

 

 

(Indexkép: Áder János és Andrzej Duda Veszprémben 2018.ban; Fotó: Köztársasági Elnöki Hivatal)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló