2024. július 20., Illés

Mindenki ügye

#választások #népszavazás #helyi népszavazás

A kormány áprilistól újra engedélyezi az időközi választásokat és a helyi népszavazásokat

Nagy Donát 2022.03.11. 09:43

Az óvodások nemváltó műtétjét kivéve másról nem lehetett szavazni eddig, és a megüresedett képviselői helyeket is tilos volt feltölteni.

A járványhelyzet kezdetén biztonsági okokból eddig egyáltalán nem lehetett népszavazásokat vagy helyi időközi választásokat tartani, írja a 444.

 

Igaz, amikor a kormány kitalálta a nemváltó óvodásokról szóló kérdéseit, egy júliusi rendelettel előállította azt a helyzetet, hogy ez nem számított veszélyesnek járványügyi szempontból, a helyi témák viszont igen.

 

Azaz a rendkívüli jogrend miatt 2020 novembere óta gyakorlatilag nem tudtak helyi népszavazást kezdeményezni azok, akik például egy környezetromboló beruházásról szerették volna megvédeni a lakóhelyüket, de a képviselő-testületek megüresedett helyeit sem lehetett pótolni, írják.

 

Ezt az ellentmondásos helyzetet a kormány most megjelenő rendelet oldotta fel. Így mostantól a helyi önkormányzatok vagy a nemzetiségi önkormányzatok képviselő-testületeit fel lehet oszlatni, és az időközi választások 2022. április 10-től kitűzhetők, a ki nem tűzött és az elmaradt választást 15 napon belül ki kell tűzni.

valaszt2
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

2022. április 10-től helyi népszavazás is kezdeményezhető. 

 

Ahogy látjuk, hiába volt nonszensz az egész tiltás, az országgyűlési választások előtt nem merték már azt feloldani, így csak a Fidesz számára fontos dátum után lehet újra ezekkel foglalkozni.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló