2022. december 3., Ferenc Olívia

Mindenki ügye

#időjárás #országos meteorológiai szolgálat #klímaváltozás #wwf magyarország

A klímaváltozásra emlékeztetve állt ki a WWF a lefejezett meteorológiai szolgálat mellett

Kovács Dávid 2022.08.23. 10:14

A természetvédelmi civil szervezet szerint a nehezen jósolható nagy viharok és hosszú aszályos időszakok egyre inkább jellemezni fogják az éghajlatunkat, nagy szükségünk lesz a legjobb meteorológusainkra.

 

A WWF Magyarország egy kedd reggeli állásfoglalásában jelezte, hogy kiáll a hétfőn lefejezett Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) mellett.

Minden kétséget kizáróan kijelenthetjük, hogy a klímaváltozás itt van velünk. A szélsőséges, nehezen jósolható nagy viharok és hosszú aszályos időszakok egyre inkább jellemezni fogják éghajlatunkat, ezért a magas szintű meteorológiai szakértelem felértékelődik, mindennél nagyobb szükség van kiváló meteorológusainkra

– írják a bejegyzésükben.

 

Ahogy az Egri Ügyek is beszámolt róla, Palkovics László technológiai és ipari miniszter hétfőn azonnali hatállyal felmentette az OMSZ elnökét és a szervezet szakmai elnökhelyettesét, Radics Kornéliát és Horváth Gyulát. A közlemény ugyan nem indokolta a miniszter döntését, de egyértelműnek tűnik, hogy a kirúgásoknak ahhoz van köze, hogy augusztus 20-án a nemzeti ünnep biztonságos lebonyolításáért felelős operatív törzs az OMSZ előrejelzése nyomán döntött az Európa legnagyobbjának szánt, budapesti tűzjáték elhalasztásáról. Aznap végül se szél, se vihar, se eső nem volt Budapesten az esemény tervezett időpontjában.

 

A meteorológiai szolgálat másnap, azaz vasárnap, a közösségi oldalán magyarázta el, miért jeleztek esőt augusztus 20-ára. Posztjukban megjegyezték, hogy a bizonytalansági faktor benne van a szakmájukban, ennek ellenére elnézést kértek. "Az akkori eredmények közül a legkevésbé valószínű történt meg" – írták a posztban. A kormánymédiában ennek ellenére sorra jelentek meg az OMSZ-t kritizáló, a meteorológusokat hibáztató cikkek, hétfőn pedig már be is jelentették, hogy azonnali hatállyal eltávolítják pozíciójukból a meteorológiai szolgálat elnökét és helyetteset.

 

A WWF magyarországi egysége most azonban így fogalmaz: "Köszönjük az Országos Meteorológiai Szolgálat magas szintű szakmai munkáját, támogatjuk a hiteles és közérthető szakmai tájékoztatást, a hazánk érdekeit szolgáló tevékenységet, amire a jövőben is nagy szükségünk van."

 

Az OMSZ vezetőinek eltávolítása egyébként már külföldi sajtóban is megjelent, többek között a BBC, a Guardian és a Euronews is beszámolt róla.

 

A WWF Magyarország teljes bejegyzését itt lehet olvasni:

 

A meteorológia a Földet körülvevő légburokban vagy atmoszférában lejátszódó fizikai és kémiai folyamatokkal, a benne...

Közzétette: WWF Hungary – 2022. augusztus 23., kedd

 

(Címlapkép: Rodrigo Souza; WWF Hungary / Facebook)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló