2023. november 29., Taksony

Mindenki ügye

#fidesz #média

16 milliárd 600 millió forintnyi társadalmi hirdetéssel tömte ki tavaly saját médiáját a kormány 

Farkas Bazsi 2023.02.28. 14:27

Csak a gyermekvédelmi népszavazás kampányára 3 milliárd 784 millió forintnyi közpénz ment el.

 

 

Továbbra sem egyszerű megtudni, egészen pontosan holm mikor és mennyi pénzt költ el a magyar kormány sajtóhirdetésekre. Azt ugye mindenki látja, aki kinyitja a megyei pártlapokat, vagy akár az országos kormánymédiát, hogy oldalas hirdetésekben nyomul a kormány, hol nemváltó gyerekektől, hol migrációtól védve meg a lakosságot.

 

Néhány héttel ezelőtt Ungár Péter (LMP) országgyűlési képviselő próbálta megtudni egy írásbeli kérdéssel, hogy mely termékekben, mikor, mekkora összegben hirdetett a kormány.

Dömötör Csaba (Fidesz-KDNP) államtitkár válaszában azt írta:

A jogszabályok világosan meghatározzák, hogy a kormánynak milyen formában és milyen rendszerességgel kell közzétennie a kiadásokra vonatkozó adatokat. A kormány ennek a kötelezettségnek eleget tesz. A szerződéseket és összegüket tartalmazó összesítések megtalálhatóak a kormány hivatalos oldalán.

Ám úgy néz ki, ez mégsem ennyire transzparens. Az Átlátszó pont ugyan ezeket az adatokat szerette volna megtudni, ám 5 hónapba telt, amire hozzájutottak. Az költéseket ekkor sem kapták meg digitálisan, az újságíróknak, azokat csakis helyben, a Miniszterelnöki Kabinet Irodában tekinthették meg, telefon nélkül, papírra jegyzetelve.

 

A most megjelent cikk szerint 2022-ben összesen 16 milliárd 600 millió forintot költött el a kormány a hozzájuk közel álló médiánál társadalmi hirdetésre.

De jelentős mértékben hirdették még a Blikkben, a Népszavában, az ATV-én és az RTL Klubon is.

 

A legtöbb pénzt a gyermekvédelmi népszavazás kampányára fizették ki. A kormánymédia (A tv2 és a KESMA lapok, köztük a MediaWorks megyei lapjai) összesen 3 milliárd 784 millió forintnyi közpénzt kapott erre.

 

Az “Előre megyünk, nem hátra” összesen 1 milliárd 839 millió 42 ezer 330 forintjába volt az adófizetőknek, ennek is jelentős része, 1 milliárd 613 millió 868 ezer 944 forint landolt a kormány közeli sajtónál.

 

További adatok IDE kattintva olvashatóak!

 

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egerben láttam, hallottam csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló