2023. május 28., Emil Csanád

Környék ügye

#gyöngyös #tűzgömb

Zölden izzó tűzgömb tűnt fel az égen, Gyöngyösön is lencsevégre kapták (VIDEÓ)

Barna Benedek 2022.01.14. 13:50

Csütörtök este volt látható a különleges jelenség.

 

Hosszan húzott el egy zölden izzó tűzgömb hazánk felett csütörtök este hat óra után nem sokkal. A fényes meteor több másodpercig szelte át az eget, és szinte az ország minden tájegységéről érkezett észlelés az óriási tűzgömbről – számolt be az Időkép.

 

A portál több vidót is megosztott a különleges jelenségről, az alábbiban az első felvétel Gyöngyösön készült:

 

 

A tűzgömb olyan meteor, melynek fényessége eléri vagy meghaladja a Vénusz fényességét. A Föld légkörébe érkező meteorok esetén átlagosan minden ezredik számít tűzgömbnek, tehát nem mindennapos jelenségről van szó – gyakrabban fordul elő a meteoresők idején. Kialakulásához többnyire 1 centiméter vagy annál nagyobb méretű szilárd anyag szükséges. Ritka esetben az ilyen meteorit a légkörben való izzás után elérheti a felszínt is.

 

Évente nagyjából 5000 tűzgömb fordul elő a Föld légkörében, ebből mintegy tucatnyi becsapódik a földbe vagy az óceánokba, kisebb-nagyobb károkat okozva ezzel.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Eger és környéke fotókon csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló