2022. május 16., Mózes Botond

Környék ügye

#mátra #piszkéstetői obszervatórium #tűzgömb

Tűzgömb suhant el felettünk: ezeket a képeket készítette róla a mátrai csillagvizsgáló kamerája

Barna Benedek 2021.10.11. 13:30

Ritka jelenség.

 

A pénteki hűvös, szeles, de tiszta őszi éjszakán tűzgömb szelte át az égboltot Magyarország felett. A fényjelenséget térségünkben több észlelő is látta, de a webkamerák felvételein túl a Piszkéstetőn található obszervatórium kamerái is rögzítették az eseményt – írja a Kékes Online.

 

Az oldal a jelenségről így ír:

A tűzgömb olyan meteor, melynek fényessége eléri vagy meghaladja a Vénusz fényességét. A Föld légkörébe érkező meteorok esetén átlagosan minden ezredik számít tűzgömbnek, tehát nem mindennapos jelenségről van szó – gyakrabban fordul elő a meteoresők idején. Kialakulásához többnyire 1 centiméter vagy annál nagyobb méretű szilárd anyag szükséges. Ritka esetben az ilyen meteorit a légkörben való izzás után elérheti a felszínt is. Évente nagyjából 5000 tűzgömb fordul elő a Föld légkörében, ebből mintegy tucatnyi becsapódik a földbe vagy az óceánokba, kisebb-nagyobb károkat okozva ezzel.

A CSFK Konkoly Thege Miklós Csillagászati Intézet hivatalos Facebook-oldalán arról számoltak be, hogy a nagyon fényes tűzgömb péntek este – nyári időszámítás szerint 22:59-kor – meg a Piszkéstetői Obszervatórium felett. "A meteor fényessége biztosan meghaladta a Vénusz fényességét – írták. Hozzátették: a tűzgömb a Pegasus, Pisces csillagképek felől jöhetett, vagy még délebbről.

 

A jelenség szabad szemmel is megfigyelhető volt, a kekesonline.hu idézi az egyik szemtanút, aki Markazról látta a tűzgömböt:

Nagyon gyorsan történt az egész, mindössze 1-2 másodperc volt. Délről északra tartott, a semmiből tűnt elő, majd amilyen gyorsan jött, olyan hamar el is tűnt. Az éjszaka sötétje nyelte el a fényes csóvát, a hegyek mögött bukott alá. Dél-észak irányú volt, a tó felől a Markazi-kapu irányába haladt, a Keleti-Mátra gerince felett látszott. Éppen a Hegyes-tető alatt jártunk, a kálvária felé tartottunk, mikor a település felett kanyargó útról több társammal együtt hirtelen kaptuk fel a fejünket a tizedmásodpercek alatt lezajló jelenségre. Szeretjük megfigyelni és nyomon követni ezeket a csillagászati eseményeket, így ez a pár pillanat is nagy élmény volt nekünk.

A Csillagászati Intézet az alábbi képeketosztotta meg a Facebookon a tűzgömből:

tűzgömb1

tűzgömb2

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Eger és környéke fotókon csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló