2024. június 23., Zoltán

Környék ügye

#meteor #nógrád megye #perseidák #hullócsillag

Itt a meteorzápor: bámulatos képeken csodálhatjuk meg a Perseidák hullócsillagait

Barna Benedek 2021.08.13. 12:49

Aki eddig lemaradt a különleges jelenségről, annak péntek éjszaka érdemes lesz az eget kémlelnie.

 

Az egyik legismertebb meteorraj a Perseidák, amely minden alkalommal sűrű csillaghullást idéz elő. A raj sok apró porszemcséből áll, amelyek a földi légkörben nagy sebességük következtében felhevülnek és elégnek. Idén a jelenség csúcsa augusztus 11. és 13. közé esik, a megfigyelést 12-ére, az éjfélt követő órákra és 13-án hasonló időpontban ajánlották.

 

Az MTI fotósa, Komka Péter a szomszéd megyében, Nógrádmegyer közeléből készített csodás képeket a meteorokról augusztus 12-én éjjel:

perseidák-mti-1

perseidák-mti-2

A csillaghullás idejére országszerte több helyen is csillagászati programokat hirdettek. A környékünkön a felsőtárkányi a Nyugati Kapu Látogatóközpontban pénteken csillagászati este várja az érdeklődőket, a Bükki Nemzeti Park szervezésében. Poroszlón a Tisza-tavi Ökocentrumban szintén péntekre szerveztek hullócsillag-néző estét, Sarudon pedig az Élményfaluban taranak Csillagpikniket 13-án este. Az I Love Tisza-tó Magazin pedig több Tisza-tavi helyszínt is ajánl, ahonnan jól megfigyelhető a csillaghullás.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Eger és környéke fotókon csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló