2024. április 12., Gyula

Mindenki ügye

#poroszló #meteor #felsőtárkány #sarud #csillaghullás #perseidák #hullócsillag

Aki csillaghullást akar látni, annak a napokban érdemes az éjszakai égboltot kémlelnie

Barna Benedek 2021.08.11. 15:07

Szerdától péntekig tart a Perseida meteorhullás csúcsa, ez alatt a környéken több program is várja a csillagászat iránt érdeklődőket.

 

Meteorhullást akkor láthatunk, amikor a Föld áthalad egy olyan törmeléksávon, amelyet egy aszteroida vagy egy üstökös alakít ki: ilyenkor az atmoszférát elérő szemcsék felhevülnek és elégnek, amit fényjelenség kísér. Az egyik legismertebb és legszebb példa erre a Perseida meteorraj feltűnése, amely minden évben július közepe és augusztus vége között történik.

 

Mint a 24.hu írja, a Perseidák a 109P/Swift-Tuttle üstökös törmelékeiből állnak. A meteorraj érkezésétől kezdődően észlelhető, a legtöbb hullócsillagot viszont augusztus közepén, a meteorhullás csúcsa alatt láthatjuk.

Idén a csúcs augusztus 11. és 13. közé esik, a megfigyelést 12-én, az éjfélt követő órákban, hajnal előtt érdemes elkezdeni, majd 13-án hasonló időpontban folytatni.

meteor-hullócsillag-mti-komka-péter
Fotó: Komka Péter / MTI

A Perseidák látszólag a Perseus csillagkép felől érkeznek, de az égbolton bárhol feltűnhetnek, sokszor pedig csoportokban, egymást követően gyorsan jönnek. Nem véletlenül tartják ezt az egyik leglátványosabb meteorhullásnak: megfelelő viszonyok között az ember a maximum alatt óránként akár 60 hullócsillagot is láthat, (igaz, a fényszennyezés és az égbolt tisztasága nagyban befolyásolja az észlelést).

 

Szerencsére idén a holdfény nem fogja zavarni az észlelést, és az időjárás is kedvező lehet, a fényszennyezéstől viszont így is érdemes elvonulni (a megfigyelés alatt még a telefonunkra se nézzünk rá, a fény ugyanis elvakíthatja az embert).

A csillaghullás idejére országszerte több helyen is csillagászati programokat hirdettek. A környékünkön a felsőtárkányi a Nyugati Kapu Látogatóközpontban pénteken csillagászati este várja az érdeklődőket, a Bükki Nemzeti Park szervezésében. Poroszlón a Tisza-tavi Ökocentrumban szintén péntekre szerveztek hullócsillag-néző estét, Sarudon pedig az Élményfaluban taranak Csillagpikniket 13-án este. Az I Love Tisza-tó Magazin pedig több Tisza-tavi helyszínt is ajánl, ahonnan jól megfigyelhető a csillaghullás.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló