2022. december 5., Vilma

Környék ügye

#jász-nagykun-szolnok megye #régészet #kiállítás #tiszafüred

Új turisztikai attrakcióval gazdagodott a Tisza-tó fővárosa – VIDEÓ

Barna Benedek 2021.11.26. 16:37

Sok ezer darabból álló leletanyagot őriznek a most átadott, bemutatóhelyként is működő régészeti bázison.

 

Új telephellyel bővült a tiszafüredi Kiss Pál Múzeum, a minap nyílt meg a múzeum alapítójáról elnevezett Tariczky Endre Régészeti Kiállítás, amely a régi gyermekorvosi rendelő épületében kapott helyet – számolt be a szoljon.hu.

 

Az önkormányzat pályázati forrásból látott hozzá egy átfogó múzeumfejlesztési koncepció megvalósításának, melynek eredményeként egy öt telephelyből álló intézmény jön létre. Ennek első lépéseként hozták létre a november 24-én ünnepélyesen átadott tárlatot.


"Egy újabb turisztikai attrakcióval gyarapodott Tiszafüred és a Tisza-tó, egy olyan kulturális látnivalóval, amely minden korosztály számára tartogat érdekességeket" – mondta köszöntőjében F. Kovács Sándor országgyűlési képviselő, hozzátéve: minden gyermeknek van olyan időszaka, mikor szeretne régész lenni, az új kiállítás ezt a gyermeki érdeklődést lobbantja lángra ismét a látogatókban.

 

Dr. Mester Edit régész, múzeumigazgató tárlatvezetést is tartott a résztvevőknek az átadón. A több mint 30 ezer darabból álló leletanyag a bronzkortól egészen a 19. századi fazekasságig mutat be régészeti anyagokat. A tárlat pedig tovább is bővülhet, hiszen folyamatosan zajlanak ásatások Tiszafüred környékén és a szomszédos településeken is – számolt be az eseményről a TV Eger.

 

További részletek a tévériportban:

 

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Eger és környéke fotókon csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló