2023. október 1., Malvin

Környék ügye

#felújítás #bélapátfalva #egri főegyházmegye #apátság

Úgy néz ki, most már tényleg elkezdődik a bélapátfalvi apátsági templom felújítása

Barna Benedek 2022.02.22. 14:55

Az Egri Főegyházmegye bejelentése szerint megkötötték a szerződést a kivitelező céggel, és márciusban indulhat a munka.

 

1232-ben kezdték építeni Bélapátfalván azt a ciszterci apátsági templomot, amely mára az egyetlen épségben maradt ilyen jellegű középkori építmény az országban. Műszaki állapota nagyon leromlott mára, ezért szükségessé vált az épület teljes rekonstrukciója. 2 milliárd forintos állami támogatásból tervezett felújítása azonban évek óta húzódik. Legutóbb – tavaly tavasszal – Horváth László országgyűlési képviselő azt ígérte, hogy 2021 őszén kezdődik el, de végül még tovább csúszott.

 

Most viszont úgy néz ki, hogy végre tényleg elkezdődik a munka: az Egri Főegyházmegye honlapján bejelentették, hogy kedden aláírták az apátsági templom felújításáról szóló szerződést, és márciusban indulhat a felújítás.

IMG_1608
Kép forrása: eger.egyhazmegye.hu

Az ünnepélyes aláírás alkalmával Ternyák Csaba egri érsek elmondta: a Nagyboldogasszony tiszteletére szentelt bélapátfalvi ciszterci apátság fontos rendezvények helyszíne, Kádár László egri érsek, aki ciszterci szerzetes volt, ide szervezte a papi találkozót, melyre a főegyházmegye valamennyi lelkipásztorát hívják, ez a hagyomány a mai napig él.

 

Ficzek László általános helynök úgy fogalmazott: nem túlzás történelminek nevezni ezt a napot, hiszen egy hosszú előkészítési időszak után elérkezett a kivitelezési szerződés aláírásának ideje és a dokumentum szerint 2022. március 16-án megtörténik a munkaterület átadása.

belapat
Kép forrása: eger.egyhazmegye.hu

A szerződés szerint 2024. márciusára kell elkészülnie a bélapátfalvi apátsági templom felújításának, a munkálatok során az épület külső és belső rekonstrukciója mellett az épület környezetét is megszépítik és a látogatókat fogadó épületet is bővítik.

 

A cikkünkben szereplő kép mellett korábban több másik látványtervet is közzétettek, ezeket ITT osztottuk meg.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Eger és környéke fotókon csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló