2023. december 6., Miklós

Környék ügye

#koronavírus #járványhullám #többlethalálozás

Többlethalálozás a második járványhullám idején: így ugrott meg az elhunytak száma a megyében

2021.02.16. 16:26

Szomorú statisztika.

A 444.hu keddi cikke a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) oldalán közzétett adatok alapján vizsgálta, hogyan alakult az összhalálozás megyénként 2020 végén.

 

A portál emlékeztetett: a koronavírus áldozatainak a száma országosan novemberben ugrott meg igazán, decemberben is nagyon sokan haltak meg a járványban az operatív törzs hivatalos adatai szerint. Olyan sokan haltak meg ekkor, hogy az év utolsó két hónapja volt a leghalálosabb az elmúlt 20 évben, ezért a 444 az utolsó negyedévet hasonlította össze a 2019-es hasonló időszakkal a KSH összhalálozásról szóló statisztikáiban.

 

Mindenhol megemelkedett az elhunytak száma, de két megyében a többinél is jelentősebben megugrott a többlethalálozás tavaly október-decemberben: Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében és Nógrádban. Heves megyében a statisztikai hivatal adatai szerint 2020 utolsó három hónapjában 44,68 százalékkal többen haltak meg, mint 2019-ben.

 

Mint a 444 írja, nem tudjuk, hogy a többlethalálozás mennyiben fedi le a járvánnyal összefüggésbe hozható haláleseteket (mivel a statisztikákban nincs feltüntetve a halálozás oka). Ugyanakkor arra is rámutat a portál cikke, hogy a koronavíruson és annak következményein, így az egészségügyre nehezedő (és a normál ellátást jelentősen befolyásoló) nyomáson kívül nem volt olyan tényező, ami emelte volna a halottak számát. Az egészségügy szokásostól eltérő működése növelhette a nem koronás betegeket halálozását is, ami szintén tekinthető a járvány következményének.

covid-többlehalálozás-2020-444
Kép forrása: 444.hu

(Indexép: unsplash.com)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló