2024. június 23., Zoltán

Mindenki ügye

20 éve nem volt annyi halott Magyarországon egy hónap alatt, mint idén novemberben

2019.11.30. 00:00

Utoljára 2000 januárjában, az influenzajárvány idején volt ennél több elhunyt.

 

Sosem látott halálozási számokat láthatunk novemberben: több mint 15 ezer honfitársunk veszítette életét – írja a Portfolio a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) jelentésére hivatkozva.

 

Novemberben összesen 15.366 fő vesztette életét Magyarországon, ami 52 százalékkal, 5279 elhunyttal több az egy évvel korábbinál a KSH közlése szerint. Mint írják 2000 januárja óta ez a legmagasabb havi halálozási szám, amelyet akkor a tetőző szezonális influenzajárvány okozott. Most a koronavírus-járvány második hulláma miatt emelkedett meg jelentősen a halálozások száma (ami novemberi rekord, mert az elmúlt években 10 ezer körüli elhunytat számlált a hivatal a 11. hónapban).

 

A portfolio.hu cikke rámutat, hogy novemberben még nem jellemző az influenza-járvány, hazánkban január-februárban szokott megemelkedni a halálozások száma, havi 12 ezer fő körüli szintre. A novemberi adatok alapján látható, hogy a koronavírus-járvány második hulláma ősszel érdemben magasabb halálozási számokat hozott, mint egy téli influenzajárvány. A szeptemberi halálozási adatokon még alig látszott a járvány hatása, októberben viszont már 15 százalékkal többen haltak meg, mint egy évvel korábbinál. A novemberi 52 százalékos emelkedés pedig a járvány nagyon gyors őszi terjedését jelzi.

 

 

A koronavirus.gov.hu hivatalos adatai szerint a 11. hónapban kevesebb, mint 3200 regisztrált koronavírusos beteg vesztette életét, ugyanakkor az elmúlt 5 év novemberi átlagánál 5000-rel több volt a halott. Ezt két dolog magyarázhatja:

 

– Nem minden koronavírusban elhunyt szerepel a hivatalos statisztikában (mivel nincs pozitív tesztje, és ezért nem kerül a koronavírusos elhunytak közé),

– a koronavírus annyi egészségügyi kapacitást elvesz, hogy nem marad elegendő a többi betegnek, így esetleg más betegségben halnak meg.

 

Nyilván – mint a Portfolio írja – ezek kombinációja is elképzelhető, illetve meghalhat valaki úgy is, hogy nem koronavírussal került kórházba, hanem más betegséggel, de közben elkapja a fertőzést; és lehetnek olyanok is, akik nem igazán mernek orvoshoz fordulni, tartva a járványtól.

 

A KSH a havi adat közzétételével párhuzamosan frissítette a heti halálozási adatokat is. A korábban közölt, 46. héten (november 9-16. között) elhunytak számát több mint 100 fővel felfelé módosította: azon a héten 3745-en haltak meg. A friss közlés szerint a 47. héten (november 17-22. között) ennél kissé alacsonyabb, 3648 volt az elhunytak száma, ez az adat azonban a következő hetekben várhatóan felfelé módosul még.

 

A napi adatok alapján decemberben mintha már lassan mérséklődne a koronavírus terjedése, azonban az elhunytak száma továbbra is nagyon magas, ami meglátszik majd a következő havi összesített halálozási számokon is.

 

(Indexkép: unsplash.com) 

 

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló