2023. október 1., Malvin

Környék ügye

#heves megye #öngyilkosság #Recsk #polgármester #nagy sándor

Tíz év alatt hat öngyilkosság történt Recsken, minden esetben 40 év alatti férfiak végeztek magukkal

Kovács Dávid 2022.08.06. 18:03

A polgármester szerint az esetek között nincs összefüggés, a faluban pedig semmi sem sugárzik ki a földből, ami megbolondítaná az embereket.

 

Az elmúlt évtizedben hat öngyilkosság történt megyénk egyik nagyközségében, Recsken, az itt élő mintegy 2500 fős lakosság nagy része azonban nem tartja magasnak ezt a számot – mondta Nagy Sándor polgármester a Telexnek.

 

recsk-fb
Recsk felülnézetből, légifelvételen (Fotó: Recsk Önkormányzat És Hivatal / Facebook)

 

A portál azt követően kereste fel a Heves megyei települést, hogy annak vezetője a legutóbbi eset kapcsán a helyi médiában lenyilatkozta: az elmúlt évek alatt ez a negyedik ilyen eltűnéses eset a településen, amelynek hátterében szerelmi csalódás állt.

 

Ahogy korábban az Egri Ügyek is beszámolt róla, július közepén a faluhoz közeli erdő egy völgyes részét egy fára felakasztott holttestre bukkantak. A férfi holttestét maga a polgármester találta meg, amikor egy mintegy 40 fős, főként helyi és környékbeli civilekből álló felderítőcsoport indult egy nem sokkal korábban eltűnt férfi keresésére indult.

 

Nagy Sándor mostani közlése szerint az elmúlt tíz évben hat öngyilkosság történt a faluban, ennek egyik felét szerelmi csalódás, másik felét mentális problémák okozták. Négyen felakasztották magukat, ketten gyógyszer-túladagolásban haltak meg, mindegyikük negyven év alatti férfi volt – mondja a polgármester.

A polgármester mindezek ellenére kizárja, hogy bármilyen összefüggés lenne az esetek között. "Nincs itt semmi olyan kisugárzás a földből, ami megbolondítaná az embereket" – teszi hozzá

Amikor a falu vezetőjét arról kérdezték, nem gondolt-e még arra, hogy valamilyen mentálhigiénés segítséget nyújtsanak a lakosságnak, Nagy Sándor lesújtóan így felelt: "Nem. Ön szerint hányan jönnének el?"

 

A Telex cikke emlékeztet: a KSH adatai szerint 2020-ban – vélhetően a világjárvánnyal járó bezártság hatására – újra megnőtt az öngyilkosságok száma Magyarországon. Az is érdekes, hogy míg a hetvenes években még Budapesten volt a legtöbb öngyilkosság,  2010-re már a falvakban volt a legmagasabb az öngyilkossági ráta, a fővárosban pedig a legalacsonyabb, a háromezer lakos alatti településeknél kimutatható a magas érintettség.

 

A férfiak egyébként világszerte gyakrabban követnek el öngyilkosságot, mint a nők.

 

 

A Telex riportját itt lehet teljes terjedelmében elolvasni.

 

 

Segítségre van szüksége? Ha öngyilkossági gondolatai vannak, hívja a 116-123-as lelki elsősegély telefonszámot!

 

 

(Címlapkép: Recsk Önkormányzat És Hivatal / Facebook)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló