2022. december 5., Vilma

Környék ügye

#katasztrófavédelem #időjárás-jelentés #országos meteorológiai szolgálat #ónos eső #figyelmeztetés

Órákig eshet az ónos eső Heves megyében, szerdára is másodfokú figyelmeztetést adtak ki

Barna Benedek 2021.12.28. 17:53

A katasztrófavédelem óvatosságra inti a volánhoz ülőket.

 

Holnap sem ússzuk meg ónos eső nélkül, emiatt szerdára Budapest, valamint Pest, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén és Jász-Nagykun-Szolnok megyére adott ki az OMSZ narancssárga figyelmeztetést, további 5 megyére pedig elsőfokú figyelmeztetést léptettek életbe – adta hírül az Időkép.

 

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szöveges figyelmeztető előrejelzés szerint azokban a megyékben, amelyekre elsőfokú figyelmeztetést adtak ki, gyenge ónos eső várható, (kevesebb mint egy milliméteres csapadékmennyiség), azonban ahol másodfokú a figyelmeztetés, ott tartós, több órás is lehet az ónos eső, és az 1 millimétert is meghaladhatja a csapadékmennyiség.

 

Frissítés: a nap folyamán Komárom-Esztergom és Nógrád megyék esetében is másodfokúra emelték a szerdai figyelmeztetést, illetve további területekre adtak ki elsőfokú figyelmeztetéseket. (Érdemes az OMSZ oldalát figyelni az akutális meteorológiai helyzet kapcsán.)

12-29-figyelm-onos---

A Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság kedden kiadott közleményében hangsúlyozza, hogy érdemes komolyan venni a figyelmeztető előrejelzéseket.

 

Mint írják,

szűkebb hazánk tűzoltói 374 közlekedési balesetnél avatkoztak be idén, december óta 32 közlekedéssel kapcsolatos műszaki mentést hajtottak végre a beavatkozó egységek, pedig nagyobb hó idén még nem is esett Heves megye nagy részén. 

A következő napokra vonatkozó időjárás-előrejelzés, a várható ónos eső miatt arra kérik az autósokat, hogy mielőtt a volánhoz ülnének, tájékozódjanak az aktuális meteorológiai helyzetről a met.hu címen és az útviszonyokról az utinform.hu-n, és aki megteheti, ne is induljon útnak azokon a területeken, ahol ónos eső miatt riasztás van érvényben.

A téli időjárási viszonyok között mindig gondolja át, feltétlenül szükséges-e az utazás vagy esetleg átütemezhető-e. Csak akkor üljön a volán mögé, ha az utazás elkerülhetetlen és nem lehet áttenni későbbi, biztonságosabb időpontra

– fogalmaztak.

 

Amennyiben pedig volánhoz ülünk, a következőkre kell odafigyelni:

 

– Fontos, hogy az autóba tankoljunk a szokásosnál több üzemanyagot és kizárólag csak megfelelő műszaki állapotú, a téli időjárási körülményekre felkészített gépkocsival induljunk útnak.

 

– Ajánlatos az ablakmosót fagyálló folyadékkal feltölteni, az akkumulátor kapacitását ellenőrizni, a biztonság kedvéért hóláncot is bepakolni a csomagtartóba, főleg ha síelni megyünk a hegyekbe.

 

– Minden esetben vigyünk magukkal feltöltött mobiltelefont, némi ételt és meleg italt egy termoszban, meleg ruházatot és takarót, elemlámpát, ugyanis elakadáskor, nagyobb torlódások esetén, ezek jó szolgálatot tehetnek.

 

– A csúszós utak a gyalogosokra is veszélyt jelenthetnek. A gyalogosok a csúszós járdákon, utakon jellemzően arra koncentrálva, hogy ne essenek el, kevésbé figyelnek a közlekedés más résztvevőire. A járművek fékezéskor a jeges, sónedves utakon könnyen megcsúszhatnak, sokkal nehezebben tudnak megállni. Éppen ezért ilyenkor a járművezetőknek az átlagosnál is fokozottabb óvatossággal kell a gyalogosokra figyelni, bizonyos esetekben áthaladásukat segíteni kell.

Ha a járművünk üzemképtelenné válik vagy ha közlekedési balesetet látunk, annak részesei vagyunk, akkor azonnal tárcsázzuk a 112-es segélyhívót. Segítsünk a bajbajutottakon akár meleg takaróval, meleg itallal és ha tudjuk támogassuk a kiérkező mentők, rendőrök, tűzoltók munkáját azzal, hogy a helyszínre való eljutásukat nem akadályozzuk, a baleset helyszínével kapcsolatos pontos információkat pedig átadjuk.

(Kép forrása: met.hu; indexfotó: Rosta Tibor / MTI)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egerben láttam, hallottam csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló