2024. június 18., Arnold Levente

Környék ügye

#robbanás #bátonyterenye #nógrád megye #Nagy-Majdon József

Bátonyterenyei robbanás: egy tavaly átadott, közel tízmilliárdos akkumulátor-újrahasznosítóban történt a súlyos sérülést is okozó baleset

Kovács Dávid 2022.07.19. 16:01

A polgármester szerint a lakosság nem volt veszélyben, de fontos, hogy a jövőben ne fordulhasson elő hasonló.

 

Egy új gyártósor próbaüzembe helyezése alatt történt robbanás a kedd délelőtti órákban abban a bátonyterenyei üzemben, ahol a jelenlegi információk szerint összesen négy ember sérült meg, közülük egy súlyosan – derült ki Nagy-Majdon József bátonyterenyei polgármester hivatalos Facebook-oldalán megjelent közléséből.

 

"A szakemberek méréseket végeznek a helyszínen, eddig egészségre ártalmas koncentrációt nem találtak. Az érintett terület monitorozása folyamatos, lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség" – írta nem sokkal dél után publikált posztjában a polgármester.

 

Nagy-Majdon József a Nool.hu megyei hírportálnak hamarosan meg is nevezte a bátonyterenyei üzemet, ahol a robbanás történt:

Sajnálatos a dél-koreai SungEel HiTech Hungary Kft. akkumulátorokat újrahasznosító gyárában bekövetkezett baleset. Szerencsére azonban a próbaüzem közben történt robbanás nem veszélyeztette a helyi lakosokat. A tűzoltók körültekintően jártak el az eset kapcsán.

Hozzátette: a baleset után személyesen is meggyőződött arról, mi történt a gyárban, illetve milyen következményekkel járt az eset. "A város életében nagyon fontos, hogy a cég a jövőben balesetmentesen működjön. Ez a bátonyterenyeiek és a munkavállalók érdeke is" – húzta alá a polgármester.

 

Ahogy korábban az Egri Ügyek is beszámolt róla, ún. technológiai robbanás történt a bátonyterenyei Ipari park egyik telephelyén. A katasztrófavédelem nagy erőkkel vonult a helyszínre, kilenc járművel összesen harminc tűzoltó érkezett. Egy férfit súlyos, kettőt könnyebb sérülésekkel szállítottak kórházba, a negyedik személyt a helyszínen látták el.

 

Megígérték, hogy nem fogja veszélyeztetni a lakosságot

 

A 85 ezer négyzetméteres területen működő akkumulátor-újrahasznosító üzem a dél-koreai SungEel Hitech Kft. második magyarországi gyára, amelyet majdnem kereken egy éve, 2021. július 7-én adtak át. A Kormány.hu beszámolója szerint az átadón Menczer Tamás tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkár is részt vett, a magyar kormány pedig 2,8 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást adott a 9,3 milliárd forint összértékű beruházáshoz.

 

Az átadón azzal büszkélkedtek: a gyár csaknem száz új munkahelyet teremt, és mintegy 50 ezer tonna hulladékot hasznosítanak majd újra benne évente. A fideszes polgármester is örült az új gyárnak, amely a volt Salgótarjáni Kohászati Üzemek egykori csarnokában kapott otthont, ahol akkor már két éve megszűnt a termelés.

 

Így harangozta be a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) a beruházást:

 

 

A cég 2000-ben alakult meg Dél-Koreában, kezdetben nemesfém-újrahasznosításban utaztak, majd a kétezres évek második felében (2008-ban) megkezdték a lítium akkumulátorok újrahasznosítását, és megnyitották az első hidro-központot. 2014-ben kezdődött a globális terjeszkedés, újrahasznosító üzemeket nyitottak Malajziában, Indiában és Magyarországon is – a cég első magyarországi gyára Szigetszentmiklóson működik.

 

"A SungEel Hitech Hungary Kft. új bátonyterenyei újrahasznosító parkjában főként a Samsung SDI gödi akkumulátorgyárának hulladéktermékeit hasznosítja környezetbarát módon, világszínvonalú technológiával. Az új üzemnek köszönhetően a jelenleg évi 7 ezer tonnányi lemerült lítiumionos akku és fémhulladék kezelési mennyisége évi 50 ezer tonnával növekedhet" – közölte a Nemzeti Befektetési Ügynökség az átadás napján.

 

A kockázatok miatt korábban már körbeszimatolt a katasztrófavédelem

 

A 3100.hu salgótajáni hírportál tavaly decemberben arról írt, hogy a dél-koreai cég bátonyterenyei tevékenysége, illetve az azzal járó esetleges kockázatok miatt online közmeghallgatást tartottak (ez a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság megkeresésére történt), a vállalat ugyanis olyan tevékenységet készült folytatni a városban, amelyet a katasztrófavédelemnek is meg kellett vizsgálnia.

sungeel_hitech_batonyterenye
A SungEel Hitech Hungary Kft. második üzeme a bátonyterenyei Ipari parkban az átadás napján, 2021. július 7-én (Fotó: Komka Péter / MTI)

A tudósítás szerint a vállalat képviselője, Bernáth Zoltán arról beszélt: a gyárban teljesen zárt térben, egy csarnokon belül, darálógépekkel, "száraz" folyamattal, vegyi anyagok használata nélkül dolgoznák fel az akkumulátorokat. "A folyamat során nikkel-mangán-kobalt por képződik, ezt azonban megfelelő tanúsítvánnyal rendelkező, bélelt, zárt zsákokba helyezik, amiket konténerekben, hajón vagy vasúton keresztül juttatnak el aztán Dél-Koreába" – írták.

 

A nógrádi katasztrófavédelem részéről Bakos Krisztián megyei iparbiztonsági főfelügyelő elmondta: a katasztrófavédelmi törvény határozza meg, mitől számít veszélyesnek egy üzem, illetve milyen esetekben kell katasztrófavédelmi engedélyt kérniük a cégeknek. Mint mondta, ennél az üzemnél a feldolgozás során keletkező, fekete színű, mérgező hatású por miatt volt erre szükség.

Bakos Krisztián arról is beszélt: az akkumulátorok feldolgozása várhatóan tényleg nem fog veszélyt jelenteni a lakosságra, a katasztrófavédelem azonban a későbbiekben is felügyelni fogja a céget.

A polgármester szintén arról beszélt, hogy az üzemben zajló folyamat nem jelent majd veszélyt a környéken élőkre, a városban esetlegesen nagyobb rizikót jelentő vegyi szétválasztás nem történik majd.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló