2024. június 18., Arnold Levente

Környék ügye

Rendőrségi nyomozás indult a Mátrai Erőműben történt szennyezés miatt

2019.11.30. 00:00

Egyre furább és szövevényesebb ez az ügy. Időközben kiderült, hogy belsős dolgozók a szennyezéskor elég szép számban kötöttek ki a belsős üzemi orvosi rendelőben.

 

Egyre szövevényesebb a visontai erőműben történt szennyezés ügye, ahogy portálunk is beszámolt róla: rosszullétet, a fémtárgyak elszíneződését okozó, mérgező hatású gázok szabadulhattak fel a Mészáros Lőrinc tulajdonában lévő Mátrai Erőműben. Ezt az állítást kiszivárgott belsős dokumentummal támasztotta alá minapi cikkében az Átlátszó, amely a portál szerint cáfolta a Heves megyei katasztrófavédelem korábbi állításait a helyzet veszélytelenségéről. A cikkre reagálva azonban a katasztrófavédelem újabb közleményt adott ki, és ragaszkodik az eredeti verzióhoz.

 

A Greenpeace is kiment

 

A környéken a napokban a Greenpeace Magyarország szakemberei is vizsgálódtak, és Facebook-oldalukon közölték, hogy mintákat vettek a Nyiget- és a Bene-patakból, melyekbe a feltételezések szerint az Őzse-völgyi tározót eresztik le – ez az erőmű mellett található technológiai célú víztározó, ami a híradások szerint a szennyezés forrása. "A levett mintákat eljuttattuk egy akkreditált laboratóriumnak, hogy megvizsgálják a bennük lévő szennyezőanyagok mennyiségét. Ottjártunkkor egyébként a Bene-patak teljesen el volt szürkülve. Amint megkapjuk a mintavizsgálat eredményeit, közzétesszük azokat" – írja a szervezet. 

 

 

 

A borsodi kapitányságnak kell nyomoznia

 

Pénteken Markazon a katasztrófavédelem, a rendőrség és a Mátrai Erőmű munkatársai is igyekeztek elhitetni a közvéleménnyel, hogy szinte nem is volt semmi gond az erőműben, vagy ha volt is, az nem volt különösebben említésre méltó. Azt azért bejelentette Czinege László Heves megyei rendőrfőkapitány, hogy környezetkárosítás miatt indult rendőrségi eljárás a Mátrai Erőmű Zrt. visontai telephelyén kialakult gázképződés ügyében.

 

Czinege László elmondta: az ügyről megjelent sajtóinformációkra alapozva szerdán és csütörtökön két hasonló tartalmú, környezetkárosítás miatt tett feljelentés érkezett a rendőrségre. Jelezte: az elfogultság látszatát is elkerülendő, kérelmére a vizsgálatot a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság folytatja le.    

 

A tájékoztatón Hampó Norbert, az erőmű biztonsági vezetője hangsúlyozta: a térségben élők, valamint a társaság és a környező ipari park dolgozóinak biztonsága nincs veszélyben. Szakértők bevonásával jelenleg is vizsgálják a gázképződés kialakulásának okait, és tart a probléma felszámolása - tette hozzá.

 

Volt dolguk az orvosoknak

 

A Mátrai Erőmű egészségügyi vezetője arról azért beszámolt, hogy szerinte olyan 19-20 dolgozó jelentkezett csak a gigacég saját belső orvosi szolgálatánál különböző irritatív panaszokkal, de közülük már mindenki munkaképes. Bár a szakember azt megjegyezte, azt nem tudják, kik és mennyien fordultak inkább háziorvosukhoz és ők milyen tüneteket éreztek.

 

A felvételeket visszanézve egyébként kicsit olyan volt ez a sajtótájékoztató, mint amikor kötelezően meg kell mindenkit nyugtatni arról, hogy nincs itt semmi látnivaló, és közben tényleg nem tudhatjuk, hogy valójában mi is történt odabent és mi került ebből ki. A legfurább az, hogy a konkrét kérdésekre is összességében az a válasz, hogy nem volt nagy gond, de majd a mérési és vizsgálati eredményekből minden kiderül, de a vizsgálat eredményeit csak később közlik. Vagyis majd abból jó eséllyel azt, ami az eddigi kommunikációt támasztja alá. A többi pedig talán maradjon rejtély, nehogy a tulajdonosi kör, vagyis Mészáros Lőrinc és társai rosszul jöjjenek ki az ügyből. Bármi is lesz, a Bene-patak és az annak élővilágának tönkretételét már nehéz lesz kimagyarázni.

 

(Főoldali fotó: MTI)

 

Halpusztulás: Mészáros Lőrincék mérgezték Visontánál a Bene-patakot és így a Tarnát

A Belügyminiszter erősítette meg a természetkárosítást. Még július végén tudtuk meg és közöltük elsőként, hogy a Bene-patakba, és onnan a Tarnába ismeretlen eredetű mérgező anyag kerülhetett, ami jelentős mértékű halpusztulást okozhatott, a Bene-patak partján sok haltetemet is találtak. A Tarna a Zagyvába ömlik, ami pedig a Tiszába, szóval a helyzet igencsak veszélyes volt az élővilágra.

 

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló