2024. május 28., Emil Csanád

Környék ügye

#eger #miskolc #pedagógussztrájk #tiszaújváros

Miskolcon és Tiszaújvárosban pénteken is sztrájkoltak a pedagógusok, Egerben óvatosra vették a figurát

Kovács Dávid 2022.03.18. 17:11

Hírek jönnek-mennek, de még mindig nem tudni, hány tanár csatlakozott a szerdán kezdődött határozatlan idejű sztrájkhoz. Azért történnek örvendetes fejlemények is, két vidéki városban is bátor döntés született.

 

Az ország több iskolájában pénteken már harmadik napja tiltakoztak a pedagógusok. Szerdán mi is megírtuk, hogy volt olyan iskola, ahol a tanári kar több mint 70 százaléka sztrájkolt, illetve több gyöngyösi és miskolci iskola is csatlakozott a megmozduláshoz.

 

Mint ismert, az ország két legnagyobb pedagógus-szakszervezete, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) és a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) szerdától határozatlan idejű sztrájkot hirdetett – a február elején megjelent sztrájkrendelet ellenére.

 

FPSZ 21. kerület sztrájk ‼️ #pdsz

Közzétette: Anna Szücs-Fehér – 2022. március 16., szerda

 

Az oktatással kapcsolatos hírekben leginkább járatos Eduline cikke szerint pénteken a tiszaújvárosi Eötvös József Gimnázium 52 fős tantestületéből 26 ember sztrájkolt, egy pedig polgári engedetlenséggel tiltakozott.

 

A Telex délután arról írt, hogy az isaszegi Klapka György Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában pénteken 15 tanár sztrájkolt, a PDSZ Facebook-oldala szerint pedig a Miskolci Integrált Óvodai Intézmény Leszih Andor Úti Tagóvodájából is csatlakoztak a sztrájkhoz.

 

Ahogy várható volt, Miskolcon ezúttal is sok pedagógus csatlakozott az akcióhoz, a Minap korábban arról írt, hogy a Herman Ottó Gimnáziumban 38 tanár sztrájkolt, a Földes Ferenc Gimnáziumban pedig 17-en polgári engedetlenkedett, 27 ember pedig sztrájkolt.

 

Miskolc abban a tekintetben is figyelemreméltó, hogy a város polgármestere, Veres Pál bejelentette: az önkormányzat a "jogszerű sztrájkban" résztvevő óvodapedagógusok bérét március 16-18. közötti három napon kieső munkaidőre megfizeti, mivel "az önkormányzat mint az óvodák fenntartója egyetért a sztrájkoló pedagógusok célkitűzéseivel".

 

☝️ A sztrájkot szervező szakszervezetek kéréssel fordultak hozzám, hogy a sztrájk miatt kieső munkaidőre a sztrájkban...

Közzétette: Veres Pál – 2022. március 17., csütörtök

 

Hasonló történt Dunaújvárosban is, ahol az önkormányzat szintén átvállalja a sztrájkoló óvónők bérét. Az Eduline szerint a Dunaújvárosi Óvoda 13 tagintézményéből 126 dolgozó sztrájkolt, Kálló Gergely, a térség országgyűlési képviselője pedig bejelentette, hogy az óvoda fenntartójaként az önkormányzat vállalja, hogy a sztrájkoló munkavállalók megkapják a fizetésüket.

 

A Heol péntek reggeli cikkében az egri Szilágyi Erzsébet Gimnázium és Kollégium igazgatója, Rázsi Botond arról beszélt: minden munkatársával egyetértenek abban, hogy a sztrájk alapjog, ám a jelenlegi körülmények között mégis a megszokott rendben indult a tanítás az iskolában. A nyilatkozata szerint mindössze öt tanár döntött úgy, hogy – jelezve a sztrájkolókkal való szolidaritását – egy-egy tanórát nem tartott meg, de helyettesítéssel ezt is áthidalták.

 

Szerettünk volna több olyan egri vagy környékbeli intézményt is megnevezni a cikkünkben, amelyik csatlakozott a szakszervezetek által kezdeményezett határozatlan idejű sztrájkhoz, ezért szerdán kérdéseinkkel a PSZ Heves megyei szervezetéhez fordultunk, ahonnan a még be nem érkezett adatok miatt csütörtökre jósoltak választ, de cikkünk megjelenéséig nem kaptunk adatokat. Szerdán 16 órakor még csak hét intézményből érkezett jelentés a sztrájkban résztvevők számáról – közölte velünk a megyei szervezet elnöke, Balogh Éva.

 

Ahogy korábban írtuk, a PDSZ korábban arról számolt be, hogy tömegesen érkeztek visszajelzések arról, hogy a tankerületi központok igazgatói értekezleten utasították az igazgatókat jogellenes intézkedésekre, valamint olyan utasítások kiadására, amelyek megakadályozzák, hogy érzékelhető sztrájkot tudjanak szervezni. A miskolci Földesben tanító Szűcs Tamás is erős kritikával illette a fenntartó tankerületi központokat, ahol úgy döntöttek, hogy akik mégis inkább vállalják a munkát, azoknak plusz pénzt adnak.

A sztrájkhoz csatlakozó pedagógusok számát továbbrai sem tudni: az Emmi korábbi tájékoztatása szerint szerdán a pedagógusok csupán 13 százaléka sztrájkolt, ami összesen kb. 15 ezer tanárt jelenthet. Nagy Erzsébet, a PDSZ országos választmányi tagja szerdán a Telexnek azt mondta, hogy előzetesen a tanárok 38 százaléka jelezte, hogy csatlakozna a sztrájkhoz. Ám azt is hozzátette: ez a szám nagyon lecsökkenhetett, mert az igazgatók több iskolában is tanítás nélküli munkanapot rendeltek el, ezzel megakadályozva a sztrájkot.

Ahogy korábban az Egri Ügyek is írt róla, a január 31-én tartott tiltakozáson a PDSZ összegzése szerint kb. 26 ezer pedagógus vett részt, és összesen 15 Heves megyi település 28 intézményének mintegy 381 pedagógusa csatlakozott a sztrájkhoz. Csak Egerben mintegy 130 fő tiltakozott a munkája felfüggesztésével – noha a kormány az igazgatókra, a pedagógusokra és a szülőkre is nyomást gyakorolt.

 

 

Amennyiben tud olyan egri vagy környékbeli iskoláról, amely szintén csatlakozott a megmozduláshoz, kérjük, jelezze nekünk az Egri Ügyek impresszumában megadott emailcímünkön!

 

(Indexkép: PDSZ / Facebook)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló