2022. augusztus 13., Ipoly

Környék ügye

#koronavírus #védőoltás #háziorvos #oltási akció

Ostorosi doktor: semmi értelme, hogy külön oltási akciónapot tartsanak a háziorvosok

Barna Benedek 2021.12.30. 19:02

Az orvoskamara is úgy véli, hogy akik még kérni akarnak vakcinát, azoknak az oltása enélkül is megoldható.


Ahogy azt portálunk is megírta, Müller Cecília országos tisztifőorvos arra utasította a háziorvosokat, hogy januárban legalább egy hétvégén tartsanak oltási akciót. Ha pedig ezt elmulasztják, akár 5 millió forintos bírságot is kaphatnak.

 

Plusz teher, nincs rá szükség – így reagáltak az orvosok

 

Ennek a rendelkezésnek elég negatív a visszhangja. Volt olyan háziorvos, aki egyenesen úgy nyilatkozott, hogy ez rosszabb mint a "kommunista szombat", mert "most majdnem egy oldalnyi fenyegető leírást kaptunk, hogy milyen jogi procedúra vár arra, aki ezt nem tartja be". Dr. Békássy Szabolcs országos kollegiális vezető háziorvos, a Háziorvosok Online Szervezetének elnöke pedig arról beszélt, hogy az újabb oltási akciónapok a háziorvosi praxisokra plusz terhet rónak, és segítségre lesz szükségük az önkormányzatoktól, ami pedig a büntetés kilátásba helyezését illeti, úgy fogalmazott: bármilyen bírság kiszabásától messzemenőkig elhatárolódnak.

 

Dr. Szabad Zoltán, a Magyar Orvosok Szakszervezetének elnöke a Mércének nyilatkozva felidézte: tavasszal is volt már arra példa, hogy a Nemzeti Népegészségügyi központ kijelölte a hétvégéket oltásra a háziorvosoknak, akkor elvileg ugyancsak ilyen szankciók terhe mellett (bár ő senkiről nem tud, akit megbírságoltak volna, amiért nem oltott hétvégén). A szakszervezeti vezető szerint ugyanakkor "minimális haszonnal kecsegtető nagy energiaráfordítás" a háziorvosok kötelező oltási hétvégéje, mivel sok praxishoz nem tartozik már olyan beteg, akit be lehetne oltani. 

 

Dr. Darvai László ostorosi háziorvos is hasonlóan reagált Müller Cecília utasítására. Ő a Népszavának azt nyilatkozta:

Nem látom semmi értelmét, és nem is találok semmilyen logikus magyarázatot arra, miért kellene a háziorvosoknak hétvégén külön oltási akciónapokat bevállalniuk: csak arra tudok gondolni, hogy a kormány valamiért bepánikolt, és ilyen átgondolatlan intézkedéssel próbálja meg fokozni az "oltakozási kedvet".

Mint mondta, a Heves megyei településen hétköznaponként eddig is oltották azokat, akik nem akartak esetleg oltópontra bemenni, az ő számuk azonban csekély. Ezért szerinte

egyáltalán nem életszerű, hogy egyetlen kijelölt hétvégén bármelyik páciense csak úgy besétálna, hogy éljen a felajánlott, soron kívüli extra oltási lehetőséggel.

"Ez ma is adott, széles "repertoárból" válogathat az, aki oltást akar. Aki ezt kifejezetten helyben, a saját orvosánál akarta megtenni, jellemzően már megtette" – tette hozzá.

darvai-lászló-tv-eger
Dr. Darvai László (Kép forrása: TV Eger / YouTube)

Felmerült gyakorlati probléma is: az ATV idéz egy orvost, aki rámutatott, hogy csak akkor lehet a vakcinák egy-egy ampulláját felbontani, ha van megfelelő számú ember van, de az nem reális, hogy az elsőként érkező megvárja, amíg lesz összesen 6, illetve 10 vagy 20 páciens.

 

Ezt javasolja a MOK

 

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) csütörtökön a tisztifőorvosi utasításra reagálva azt írta közleményében:

akinek oltásra lehet még szüksége, annak oltása a hétvégi oltási lehetőség nélkül is megoldható, ezért a háziorvosi rendszert feleslegesen terhelőnek tartjuk egy kötelezően előírt, munkaidőn kívüli, hétvégi oltási napot általánosan, minden praxisra vonatkozóan elrendelni.

Külön felhívták a figyelme arra, hogy nem ritka az olyan dokor, aki több praxist is ellát, mivel jelenleg minden 10. háziorvosi körzet betöltetlen. Éppen ezért sokaknak minden januári hétvégéje egyben ügyeleti szolgálattal is telik. "Amennyiben általánosított feladatszabással kötelezzük teljesítésre ezen kollégákat, úgy az oltópontok működése és az ügyeleti, mi több a nappali ellátás kerül veszélybe" – hangsúlyozta az orvoskamara.

A MOK azt javasolta, hogy az oltási tevékenységet függetlenítsék a házi orvosi rendelőkről és a szakrendelőktől, járásonként hozzanak létre oltó- és tesztközpontokat.

Emellett felvetették azt is, hogy a tisztifőorvos által elrendelt januári oltási kötelezettség "az ésszerű vakcina- és humánerőforrás-gazdálkodás érdekében teljesíthető legyen a praxisközösségek, azonos telephelyen dolgozó háziorvosok, vagy bármilyen más az alapellátás szereplőinek önálló szerveződése révén".

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló