2024. július 13., Jenő

Környék ügye

#zöldfül #környezetvédelem #illegális hulladék #pet kupa #szemétszedés #felső-tisza

Minden korábbinál több szemetet szedtek össze idén a Felső-Tiszai PET Kupán – FOTÓK és VIDEÓ

Barna Benedek 2022.08.08. 13:28

A tavalyi hulladékmennyiség több mint kétszerese gyűlt össze, ami a szervezőket is meglepte.

 

Idén július 29. és augusztus 7. között rendezték meg tucatnyi csapat részvételével a jubileumi, X. Felső-Tiszai PET Kupát, amelynek keretében a folyó Cigánd és Tiszadada közötti 86 folyamkilométeres szakaszát tisztították meg a szeméttől. A 2013-ban útjára indult hulladékszedő versenyen a berek.hu beszámolója szerint új rekord született: soha nem látott mennyiségű szemetet gyűjtöttek össze a csapatok.

 

A 10 napos PET Kupa első 2 napja a hajóépítésről szól, hiszen a csapatok maguk tervezik és építik meg hulladék újra felhasználásával a hajóikat. Ezután kezdődik a verseny, amit az a csapat nyer meg, amely a legtöbb hulladéktól mentesíti a Tiszát és árterét. A szelektált hulladéknak ma már több mint a 60 százaléka később újrahasznosító cégek segítségével visszakerül a körforgásba.

 

 

A szedés és a válogatás szombaton 17 óráig tarthatott, amit a résztvevők a végsőkig kihasználtak. Végül aztán kialakult a rangsor, amelynek élére (akárcsak tavaly) a Siemens Energy csapata került, akik három tonna hulladékot gyűjtöttek, így egyúttal a Tisza Hőse díjat is elnyerték. Őket követte a Siemens Evező-SÖK csapata és az önkéntesek kisPETlovam csapata.

 

A szombaton véget ért akcióban a résztvevők

15 tonna hulladéktól mentesítették közösen a Tiszát és ártereit.

Tamás Zsolt versenyigazgató, a PET Kupát működtető Természetfilm.hu Egyesület alelnöke az RTL híradójának úgy nyilatkozott: tudták, hogy a tavalyinál több szemét fog összegyűlni, de ez a mennyiség sokkal nagyobb, mint amire számítottak. 2021-ben egyébként nagyjából 6 tonnányi hulladéktól szabadították meg a folyót a IX. Felső-Tiszai PET Kupán, azaz idén több mint kétszer annyi szemetet szedtek, mint tavaly.

 

Alább a Pet Kupa közösségi oldalán  közzétett videós összefoglaló tekinthető meg:

 

(Indexkép forrása: Pet Kupa / Facebook)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Eger és környéke fotókon csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló